Састанак са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје

Саопштења

09.06.2022. - 13:05

Састанак са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, посебно у области пољопривреде, актуелној енергетској кризи, као и о горућим геополитичким питањима.

Председник Вучић је захвалио на доследној подршци Екваторијалне Гвинеје очувању суверенитета и територијалног интегритета  Србије, упркос притисцима које та земља трпи.
 
Председник Вучић је навео да је, посебно данас, зарад мира и просперитета у целом свету, неопходно пуно поштовање међународног права, чијих се принципа Србија чврсто држи.
 
Председник Вучић је посебно истакао да ће Србија настојати да помогне пријатељима у превазилажењу кризе са храном и другим основним животним намирницама, али и преношењу знања и технологија из Србије у ту земљу.
 
„Сагласили смо се да постоје неискоришћени потенцијали у области пољопривреде, грађевине и енергетике, као и велико интересовање компанија из наше земље да учествују у даљем развоју инфраструктуре у Екваторијалној Гвинеји. Циљ нам је да наставимо сарадњу и у области ИТ сектора, културе, спорта, али и образовања“, поручио је председник Вучић додајући да ће бити настављени разговори и о међусобном отварању дипломатских представништва у Србији и Екваторијалној Гвинеји.
 
Председник Србије Александар Вучић упутио је позив председнику те земље Теодору Обијангу Нгеми Мбасогу да у скорије време посети Србију.
 
Потпредседник Манге пренео је поздраве председника Мбасогуа и поручио да је Србија круцијалан партнер Екваторијалне Гвинеје, због чега је веома битно јачати сарадњу две земље у областима кључним за развој.
 
Потпредседник Манге је захвалио председнику Вучићу на напорима које улаже како би се смањиле последице, које та земља трпи због сукоба у Украјини и истакао да та земља неће заборавити донацију вакцина против вируса корона, захваљујући којој су спасени многи животи у тој земљи.
 
На састанку је, такође, договорено да се повећа број стипендија за студенте из Екваторијалне Гвинеје који желе да се школују у Србији.
 
 ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
 
Београд,

09. јун 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).