Sastanak sa predsednicom Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije

Saopštenja

09.11.2020. - 14:10

Sastanak sa predsednicom Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije Izabel More i izrazio spremnost za intenziviranje svake vrste saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske. 

Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj, jednom od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji, a posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja, koji uspostavljamo u Srbiji po uzoru na Švajcarsku kao zemlju sa jednim od najboljih obrazovnih sistema. On je naglasio da je dualno obrazovanje budućnost i ključna tačka napretka Srbije. Takođe je izrazio zadovoljstvo što u toj oblasti sarađujemo sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.
 
Predsednica Nacionalnog veća More je rekla da joj je drago što predsednik Vučić ističe Švajcarsku kao primer u oblasti dualnog obrazovanja i što je saradnja konkretizovana i otvaranjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, koji je posetila. Ona je, takođe, istakla da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta sada izdvaja 20 miliona evra godišnje.
 
Dvoje sagovornika su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. On je švajcarsku zvaničnicu obavestio i o dogovorima u okviru inicijative Mali Šengen.
 
Predsednik Vučić je, takođe, zahvalio na podršci Švajcarske evropskom putu Srbije i izrazio podršku jačanju saradnje parlamenata Srbije i Švajcarske.
 
Sastanku je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
9. novembar 2020.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).