Sastanak sa predsednicom Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije

09.11.2020. - 14:10

Sastanak sa predsednicom Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije Izabel More i izrazio spremnost za intenziviranje svake vrste saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske.

Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj, jednom od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji, a posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja, koji uspostavljamo u Srbiji po uzoru na Švajcarsku kao zemlju sa jednim od najboljih obrazovnih sistema. On je naglasio da je dualno obrazovanje budućnost i ključna tačka napretka Srbije. Takođe je izrazio zadovoljstvo što u toj oblasti sarađujemo sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.

Predsednica Nacionalnog veća More je rekla da joj je drago što predsednik Vučić ističe Švajcarsku kao primer u oblasti dualnog obrazovanja i što je saradnja konkretizovana i otvaranjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, koji je posetila. Ona je, takođe, istakla da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta sada izdvaja 20 miliona evra godišnje.

Dvoje sagovornika su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. On je švajcarsku zvaničnicu obavestio i o dogovorima u okviru inicijative Mali Šengen.

Predsednik Vučić je, takođe, zahvalio na podršci Švajcarske evropskom putu Srbije i izrazio podršku jačanju saradnje parlamenata Srbije i Švajcarske.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
9. novembar 2020.

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.