Састанак са председницом Националног већа Швајцарске Конфедерације

Саопштења

09.11.2020. - 14:10

Састанак са председницом Националног већа Савезне скупштине Швајцарске Конфедерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас председницу Националног већа Савезне скупштине Швајцарске Конфедерације Изабел Море и изразио спремност за интензивирање сваке врсте сарадње двеју земаља, посебно економске. 

Председник Вучић је захвалио Швајцарској, једном од највећих донатора развојне и хуманитарне помоћи Србији, а посебно на помоћи у области дуалног образовања, који успостављамо у Србији по узору на Швајцарску као земљу са једним од најбољих образовних система. Он је нагласио да је дуално образовање будућност и кључна тачка напретка Србије. Такође је изразио задовољство што у тој области сарађујемо са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института.
 
Председница Националног већа Море је рекла да јој је драго што председник Вучић истиче Швајцарску као пример у области дуалног образовања и што је сарадња конкретизована и отварањем Научно-технолошког парка у Нишу, који је посетила. Она је, такође, истакла да ће Швајцарска и даље помагати Србији кроз финансирање пројеката, за шта сада издваја 20 милиона евра годишње.
 
Двоје саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, посебно о дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање Европске уније. Председник Вучић је рекао да је Србија посвећена проналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије. Он је швајцарску званичницу обавестио и о договорима у оквиру иницијативе Мали Шенген.
 
Председник Вучић је, такође, захвалио на подршци Швајцарске европском путу Србије и изразио подршку јачању сарадње парламената Србије и Швајцарске.
 
Састанку је присуствовао и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
9. новембар 2020.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).