Sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Republike Angole

Saopštenja

07.02.2020. - 12:20

Sastanak sa predsednikom Nacionalne skupštine Republike Angole

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Nacionalne skupštine Republike Angole Fernandom da Piedade Diašem duš Santušom i zahvalio mu na postojanom stavu njegove zemlje da, uprkos pritiscima, ne priznaje tzv. Kosovo. „Na isti način će Srbija da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Angole, čiji slobodarski duh cenimo”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da se sa zadovoljstvom seća svoje posete Angoli 2013. godine, kada se uverio u čvrstinu dugogodišnjeg prijateljstva, koje potiče iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih. On je podsetio da, u čast tog prijateljstva, jedna ulica u Beogradu nosi ime Agostina Neta, prvog predsednika nezavisne Angole.
 
Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija čuvati veze sa prijateljskim zemljama poput Angole i razvijati saradnju u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes, uz nadu da će, pre svega, ekonomska saradnja doživeti uspon, jer je našoj zemlji jedan od spoljnopolitičkih prioriteta jačanje saradnje sa afričkim zemljama.
 
Predsednik angolskog Parlamenta je uručio pismo predsednika Lourensa, u kome predsedniku Vučiću šalje najbolje želje za dobro zdravlje, kao i prosperitet srpskog naroda. „Interes Vlade Angole je da trajno jača odlične odnose prijateljstva i saradnje između naših zemalja“, navodi se u pismu angolskog predsednika.
 
Predsednik Vučić je zamolio predsednika Parlamenta Duš Santuša da prenese poziv predsedniku Lourensu da poseti Srbiju.  
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela približavanju naroda Srbije i Angole i jačanju saradnje, za koju ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti, posebno u oblasti poljoprivrede, mašinogradnje i građevinarstva, kao i za vojnu saradnju. Oni su istakli da je za to neophodno unaprediti i ugovorno-pravnu regulativu.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
7. februar 2020.

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.