gol4407.jpg

Saopštenja

19.03.2024. - 18:01

Sastanak sa predstavnicima romske zajednice

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Meseca romskog ženskog aktivizma, predstavnice Ženske romske mreže, predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, direktora Evropskog romskog centra za umetnost i druge predstavnike romske zajednice, sa kojima je razgovarao o najbitnijim problemima sa kojima se suočavaju u brojnim sferama društvenog života. 

Sastanak je organizovala supruga predsednika Tamara Vučić, a bili su prisutni i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić Tepavčević.
 
Jedna od glavnih tema razgovora bile su proaktivne i podsticajne mere koje država može da donese u cilju dodatnog osnaživanja Romkinja, kao stuba romske zajednice u našoj zemlji.
 
Predstavnici delegacije informisali su prisutne o brojnim temama od značaja za Romkinje, posebno u pogledu maloletničkih brakova, nasilja u porodici, ali i mogućnostima za dodatno obrazovanje, zapošljavanje, učešće u organima vlasti na svim nivoima, kao i o merama za podsticanje ženskog preduzetništva.
 
Govoreći o konkretnim predlozima i merama koje bi u znatnoj meri unapredile položaj Romkinja i Roma u Srbiji, sagovornici su razmenili mišljenja o programima poput stipendiranja dece iz socijalno ugroženh porodica, kao i dece sa invaliditetom, dece iz hraniteljskih porodica i dece na domskom smeštaju.
 
Tokom sastanka je naglašeno da će Srbija uvek i na svakom mestu voditi računa o svim svojim građanima, kao i da neće dozvoliti marginalizaciju Roma, uz nultu toleranciju prema bilo kojem vidu diskriminacije ili nasilja.
Sagovornici su se saglasili da je borba protiv stereotipa i predrasuda jedan od ključnih elemenata za uspeh svih podsticajnih mera države, usmerenih na ravnopravno uključivanje pripadnika romskog naroda u sve sfere društvenog života.
 
Posebna tema razgovora bile su aktivnosti usmerene na unapređenje zapošljavanja, pogotovo u kontekstu prednosti dualnog obrazovanja i mogućnosti prekvalifikacija i dokvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada. U tom smislu, istaknut je veliki potencijal za zapošljavanje i potražnju za radnom snagom u okviru projekta EXPO 2027, u kojem će se posebno mladim ljudima otvoriti ogromne mogućnosti da započnu i izgrade uspešnu karijeru.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PEUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE
 
 
Beograd,
19. mart 2024. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).