gol4407.jpg

19.03.2024. - 18:01

Састанак са представницима ромске заједнице

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас, поводом Месеца ромског женског активизма, представнице Женске ромске мреже, председника Националног савета ромске националне мањине, директора Европског ромског центра за уметност и друге представнике ромске заједнице, са којима је разговарао о најбитнијим проблемима са којима се суочавају у бројним сферама друштвеног живота.

Састанак је организовала супруга председника Тамара Вучић, а били су присутни и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије Томислав Жигманов, министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и министарка за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Једна од главних тема разговора биле су проактивне и подстицајне мере које држава може да донесе у циљу додатног оснаживања Ромкиња, као стуба ромске заједнице у нашој земљи.

Представници делегације информисали су присутне o бројним темама од значаја за Ромкиње, посебно у погледу малолетничких бракова, насиља у породици, али и могућностима за додатно образовање, запошљавање, учешће у органима власти на свим нивоима, као и о мерама за подстицање женског предузетништва.

Говорећи о конкретним предлозима и мерама које би у знатној мери унапредиле положај Ромкиња и Рома у Србији, саговорници су разменили мишљења о програмима попут стипендирања деце из социјално угроженх породица, као и деце са инвалидитетом, деце из хранитељских породица и деце на домском смештају.

Током састанка је наглашено да ће Србија увек и на сваком месту водити рачуна о свим својим грађанима, као и да неће дозволити маргинализацију Рома, уз нулту толеранцију према било којем виду дискриминације или насиља.
Саговорници су се сагласили да је борба против стереотипа и предрасуда један од кључних елемената за успех свих подстицајних мера државе, усмерених на равноправно укључивање припадника ромског народа у све сфере друштвеног живота.

Посебна тема разговора биле су активности усмерене на унапређење запошљавања, поготово у контексту предности дуалног образовања и могућности преквалификација и доквалификација у складу са потребама тржишта рада. У том смислу, истакнут је велики потенцијал за запошљавање и потражњу за радном снагом у оквиру пројекта EXPO 2027, у којем ће се посебно младим људима отворити огромне могућности да започну и изграде успешну каријеру.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Београд,