Sastanak sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana

Saopštenja

15.09.2023. - 11:04

Sastanak sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnog izaslanika Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuela Zaracina, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, te, između ostalog, o ishodu jučerašnjeg sastanka u Briselu i, ovom prilikom, naveo da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Pristinom, koji se vodi uz posredstvo EU.

Predsednik Vučić je ponovio poziciju Srbije u pogledu svih pitanja na Zapadnom Balkanu, a to su očuvanje mira, dalje jačanje poverenja i svestranija regionalna saradnja.
 
Predsednik Vučić je istakao da je put evrointegracija jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, te je izrazio nadu da će i angažman specijalnog izaslanika Zaracina dodatno doprineti da se obnovi entuzijazam za proširenje EU.
 
Sagovornici su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, a posebno o investicionim potencijalima koji se otvaraju u kontekstu organizacije prestižne manifestacije EXPO 2027. Predsednik je izrazio interesovanje za širenje nemačkih investicija, s obzirom na značaj Nemačke kao ekonomskog partnera Srbije.
 
Specijalni izaslanik Zaracin je izrazio želju za jačim angažmanom cele Unije u pogledu politike proširenja i davanja novog podstreka Zapadnom Balkanu na evropskom putu.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
15. septembar 20223. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).