Састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана

Саопштења

15.09.2023. - 11:04

Састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас специјалног изасланика Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануела Зарацина, са којим је разговарао о ситуацији у региону, те, између осталог, о исходу јучерашњег састанка у Бриселу и, овом приликом, навео да Београд остаје посвећен дијалогу са Пристином, који се води уз посредство ЕУ.

Председник Вучић је поновио позицију Србије у погледу свих питања на Западном Балкану, а то су очување мира, даље јачање поверења и свестранија регионална сарадња.
 
Председник Вучић је истакао да је пут евроинтеграција један од спољнополитичких приоритета Србије, те је изразио наду да ће и ангажман специјалног изасланика Зарацина додатно допринети да се обнови ентузијазам за проширење ЕУ.
 
Саговорници су разговарали и о економској сарадњи, а посебно о инвестиционим потенцијалима који се отварају у контексту организације престижне манифестације EXPO 2027. Председник је изразио интересовање за ширење немачких инвестиција, с обзиром на значај Немачке као економског партнера Србије.
 
Специјални изасланик Зарацин је изразио жељу за јачим ангажманом целе Уније у погледу политике проширења и давања новог подстрека Западном Балкану на европском путу.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
15. септембар 20223. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).