Sastanak sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UNMIK

Saopštenja

16.01.2023. - 12:41

Sastanak sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UNMIK

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu UNMIK Karolin Zijade.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da se naša zemlja dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, kojom je uspostavljen i UNMIK. On je dodao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u SB UN, prevashodno kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu.
 
Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Zijade je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.
 
Predsednik Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.
 
„Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna“, istakao je predsednik Vučić izrazivši nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.
 
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
16. januar 2023. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).