Састанак са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УНМИК

Саопштења

16.01.2023. - 12:41

Састанак са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УНМИК

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу УНМИК Каролин Зијаде.

Током састанка, председник Вучић је истакао да се наша земља доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и примену правно обавезујуће резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених Нација, којом је успостављен и УНМИК. Он је додао да је за Србију од суштинског значаја да се питање Косова и Метохије и даље разматра у СБ УН, превасходно како би међународна заједница била транспарентно информисана о ситуацији на терену.
 
Представница генералног секретара УН и шефица УНМИК Зијаде је рекла да УНМИК, у складу са својим мандатом, поштује Повељу УН и Резолуцију 1244, као и да се залаже за поштовање свих међународних споразума.
 
Председник Вучић је, такође, рекао да је наставак ангажмана УНМИК на Косову и Метохији неопходан, пре свега, због перманентне нестабилности која обилује бројним инцидентима.
 
„Београд је у потпуности посвећен дијалогу о чему сведочи и показана воља за наставак преговора у Бриселу, као и укупни напори у потрази за решењем кризе коју је наметнула приштинска страна предузимањем једностраних потеза. Сматрамо неприхватљивим учестале нападе на Србе, њихову имовину и наслеђе, због чега је благовремена реакција, као и осуда провокација од стране Уједињених нација и међународне заједнице кључна“, истакао је председник Вучић изразивши наду да ће Србија успети да сачува мир и стабилност.
 
Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
16. јануар 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).