Saopštenja

25.05.2024. - 14:05

Saučešće povodom smrti dr Miladina Kovačevića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku dr Miladina Kovačevića, u kojem se kaže: 

„Sa tugom sam primio vest o smrti dr Miladina Kovačevića, jednog od najvećih stručnjaka u oblasti statistike i uvaženog člana najrelevantnijih globalnih organizacija i instituta u ovom domenu.
 
Veliki erudita i patriota, perfekcionista u svakom poslu, dr Kovačević je postavljao pred sebe i svoje zaposlene najviše standarde, bez obzira na zadatak koji je bio pred njima. Zaljubljenik u preciznost matematike, postepeno je širio oblasti statističkih ispitivanja, a neke od analiza i projekcija koje se odnose na budućnost naše zemlje i po nekoliko decenija unapred, svedoče o njegovoj viziji Srbije, koju je voleo više od svega.
 
Dr Kovačević je bio i jedan od retkih vrhunskih stručnjaka koji je rukovodio najtežim i najopsežnijim statističkim akcijama u vreme raspada bivše Jugoslavije, kada je stručno, odgovorno i profesionalno, bez obzira na početak ratnih sukoba, završio posao u gotovo nemogućim uslovima.
 
Dostojanstveno je podnosio i sramne verbalne, ali i fizičke napade onih kojima su čast, ljudskost i profesionalizam nepoznate kategorije. Kao naučnik svetskog glasa, nastavio je pošteno i savesno da obavlja svoje odgovorne dužnosti na poslu kojem je bio posvećen iskreno i do kraja, kao što je bio odan i svojoj Srbiji.
 
Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima dr Miladina Kovačevića. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.
 
Beograd,
25. maj 2024. godine
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).