tan2015-2-27_104920830_0.jpg

27.02.2015. - 13:06

Srbija ima stručnu i obrazovanu radnu snagu

Beograd, 27. februar 2015. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom na čijem je čelu zamenica guvernera provincije Hebei, gospođa Ćin Bojong.

Predsednik Nikolić je podvukao duboke i neraskidive veze dva naroda, naglasivši da je Srbija veoma zahvalna na ekonomskoj podršci Kine. „Srbija ima veoma povoljan geografski položaj, izvanrednu stručnu i obrazovanu radnu snagu i brojna tržišta na koja može da plasira robu bez carine“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da zajednički možemo izvoziti industrijske i poljoprivredne proizvode na treća tržišta. Predsednik Nikolić je naglasio jedinstvenu poziciju Srbije u svetu, političku stabilnost i prijateljstva širom sveta koja predstavljaju veoma značajnu komparativnu prednost za investicije. Takođe je izrazio uverenje da će kineska delegacija pozitivno oceniti projekte koje su pripremili čelnici grada Beograda u oblasti infrastrukture, javno-privatnog partnerstva kao i grin fild investicija.

Zamenica guvernera provincije Hebei se zahvalila predsedniku na vremenu i podršci i naglasila da je kineska delegacija za kratko vreme osetila iskreno prijateljstvo i naklonost srpskog naroda. „Slažem se sa vama da je prijateljstvo Srbije i Kine iskreno i duboko i da je prevazišlo sva iskušenja i prepreke na koje smo nailazili“. Zamenica guvernera, gospođa Bojong je naglasila da prati smernice kineskog rukovodstva da se razvija saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope, a posebno sa Srbijom.“Mi vidimo veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje, posebno na lokalnom nivou i Vaš predlog da zajednički izvozimo u treće zemlje je izvanredan“ naglasila je gospođa Bojong.

Zamenica guvernera provencije Hebei se zahvalila predsedniku na toploj dobrodišlici i zamolila da lično podrži projekte od zajedničog interesa za dve zemlje.

………………………………………………………………………………………………………………………

Pismo uredniku:

Kineska provincija Hebei je provincija u kojoj živi preko 70 miliona stanovnika na 180.000 kvadratnih kilometara i predstavlja jednu od kineskih ekonomski najsnažnijih provincija sa spoljno trgovinskom razmenom od preko 60 milijardi dolara.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).