16.08.2016. - 23:32

Švedska pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka EU

Beograd, 16. avgust 2016. godine - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se sastao sa predsednikom vlade Švedske Stefanom Levenom.

Predsednik Nikolić je naglasio da dve zemlje imaju izvanredne bilateralne odnose i kontinuirano prijateljstvo. „Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i za to zaista ne postoje prepreke“, istakao je predsednik Srbije. „Srbi koji žive u Švedskoj, a kojih po našim procenama ima oko 100 hiljada, su most našeg prijateljstva“ rekao je predsednik Nikolić i dodao da je politička podrška Švedske Srbiji dragocena. Podvukavši značaj unapređenja ekonomskih odnosa, predsednik je izrazio očekivanje da švedska ulaganja, budu pre svega usmerena na proizvodnju. Konstatujući saradnju po pitanju evrointegracije predsednik je naglasio: „Švedska pruža snažnu podršku Srbiji putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i mi to veoma poštujemo“. Predsednik je naglasio da poglavlje 35 postoji kao prepreka, ukoliko podrazumeva priznavanje Kosova. On je naglasio da Beograd razgovara sa Prištinom pre svega o boljem životu građana, ali nikada neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova. „Ja sam inicirao razgovor sa Prištinom na najvišem nivou, ali sve ono što je dogovoreno, posebno formiranje Zajednice srpkih opština, Kosovo ne želi da primeni. Za to očigledno ima podršku zapada“. „Srbija je mala zemlja, u kojoj živi veliki narod, koji ima svoju državu, istoriju, tradiciju, kulturu, jezik. Nije moguće odreći se hiljadu godina istorije“ rekao je predsednik.

Što se tiče situacije u regionu, predsednik je podvukao privrženost miru i stabilnosti, uprkos konstantnim provokacijama, koje dolaze pre svega iz Hrvatske.

Predsednik je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da uvede sankcije Rusiji, ne samo zbog istorijskog prijateljstva i savezništva u dva svetska rata, već i zbog kompatibilnosti ekonomija i ogromnog tržišta koje je Srbiji na raspolaganju.

Predsednik vlade Švedske se saglasio sa predsednikom da dve zemlje imaju veoma dobre bilateralne i podvukao da postoji potencijal za dalje unapređenje odnosa, posebno u segmentu ekonomije. On je naglasio da je vidljiv napredak Srbije u modernizaciji ekonomije. „Smanjenje deficita je veoma važno za privredu i investitore i to je pravi kurs“ rekao je premijer Švedske. On je podvukao značaj mira i stabilnosti u regionu i zajedničkih napora da se prevaziđu moguće nesuglasice. On je istakao punu podršku Švedske evrointegracijama Srbije, uz svesrdnu pomoć te zemlje na evropskom putu.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, premijer Leven je podvukao da je toj zemlji stalo, da uprkos sankcijama gradi dobre odnose sa Rusijom uz afirmaciju dijaloga i mirnog rešavanja sukoba.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).