16.08.2016. - 23:32

Шведска пружа снажну подршку Србији на путу ка ЕУ

Београд, 16. август 2016. године - Председник Србије Томислав Николић се састао са председником владе Шведске Стефаном Левеном.

Председник Николић је нагласио да две земље имају изванредне билатералне односе и континуирано пријатељство. „Постоји значајан простор за унапређење економских односа и за то заиста не постоје препреке“, истакао је председник Србије. „Срби који живе у Шведској, а којих по нашим проценама има око 100 хиљада, су мост нашег пријатељства“ рекао је председник Николић и додао да је политичка подршка Шведске Србији драгоцена. Подвукавши значај унапређења економских односа, председник је изразио очекивање да шведска улагања, буду пре свега усмерена на производњу. Констатујући сарадњу по питању евроинтеграције председник је нагласио: „Шведска пружа снажну подршку Србији путу пуноправног чланства у Европској унији и ми то веома поштујемо“. Председник је нагласио да поглавље 35 постоји као препрека, уколико подразумева признавање Косова. Он је нагласио да Београд разговара са Приштином пре свега о бољем животу грађана, али никада неће признати самопрокламовану независност Косова. „Ја сам иницирао разговор са Приштином на највишем нивоу, али све оно што је договорено, посебно формирање Заједнице српких општина, Косово не жели да примени. За то очигледно има подршку запада“. „Србија је мала земља, у којој живи велики народ, који има своју државу, историју, традицију, културу, језик. Није могуће одрећи се хиљаду година историје“ рекао је председник.

Што се тиче ситуације у региону, председник је подвукао приврженост миру и стабилности, упркос константним провокацијама, које долазе пре свега из Хрватске.

Председник је рекао да је за Србију неприхватљиво да уведе санкције Русији, не само због историјског пријатељства и савезништва у два светска рата, већ и због компатибилности економија и огромног тржишта које је Србији на располагању.

Председник владе Шведске се сагласио са председником да две земље имају веома добре билатералне и подвукао да постоји потенцијал за даље унапређење односа, посебно у сегменту економије. Он је нагласио да је видљив напредак Србије у модернизацији економије. „Смањење дефицита је веома важно за привреду и инвеститоре и то је прави курс“ рекао је премијер Шведске. Он је подвукао значај мира и стабилности у региону и заједничких напора да се превазиђу могуће несугласице. Он је истакао пуну подршку Шведске евроинтеграцијама Србије, уз свесрдну помоћ те земље на европском путу.

Што се тиче односа са Русијом, премијер Левен је подвукао да је тој земљи стало, да упркос санкцијама гради добре односе са Русијом уз афирмацију дијалога и мирног решавања сукоба.