06.05.2020. - 09:57

Telefonski razgovor sa predsednikom Evropskog saveta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Uoči popodnevnog videokonferencijskog Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, predsednik Vučić i predsednik Mišel su se saglasili da se, i u uslovima pandemije KOVID-19, pokazalo da su Evropska unija i Zapadni Balkan upućeni jedni na druge. Predsednik Vučić je zahvalio na značajnoj pomoći EU stanovnicima Srbije, dok je predsednik Mišel istakao solidarnost koju je Srbija pokazala uputivši pomoć stanovnicima Italije i pomažući u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnik je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i daljem jačanju i intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim i društvenim reformama u regionu. Evropska unija je izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu, imajući u vidu i posledice KOVID-19 po privrede Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić i predsednik Mišel su razgovarali i o regionalnoj situaciji, naglašavajući opredeljenost Srbije za politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Beograd,

6. maj 2020. godine

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.