Саопштења

06.05.2020. - 09:57

Телефонски разговор са председником Европског савета

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Уочи поподневног видеоконференцијског Самита Европске уније и Западног Балкана, председник Вучић и председник Мишел су се сагласили да се, и у условима пандемије КОВИД-19, показало да су Европска унија и Западни Балкан упућени једни на друге. Председник Вучић је захвалио на значајној помоћи ЕУ становницима Србије, док је председник Мишел истакао солидарност коју је Србија показала упутивши помоћ становницима Италије и помажући у региону Западног Балкана.
 
Европски званичник је рекао да је Европска унија посвећена европској перспективи Западног Балкана и даљем јачању и интензивирању своје подршке политичким, економским и друштвеним реформама у региону. Европска унија је издвојила 3,3 милијарде евра за помоћ региону, имајући у виду и последице КОВИД-19 по привреде Западног Балкана, саопштио је председник Европског савета.
 
Двојица саговорника су разговарали и о следећим корацима на европском путу Србије. Председник Вучић је рекао да Србија наставља процес реформи с циљем придружења Европској унији.
 
Председник Вучић и председник Мишел су разговарали и о регионалној ситуацији, наглашавајући опредељеност Србије за политику мира и сарадње на Западном Балкану.
 
Београд,

6. мај 2020. године

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.