Saopštenja

02.05.2022. - 18:40

Telefonski razgovor sa predsednikom Islamske Republike Iran

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je danas telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i razvoju ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i trgovine, kao i u onim domenima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

U tom kontekstu, predsednik je izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika. 
 
Predsednik Vučić je uputio molbu iranskom predsedniku za dogovor o dugoročnom snabdevanju Republike Srbije azotnim đubrivom, što će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, što je predsednik Irana prihvatio. Dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na ovu temu nadalje odvijati na ekspertskom nivou. 
 
Sagovornici su kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, dok se razgovaralo i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane. 
 
Predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podršku po ovom pitanju. 
 
Predsednik Raisi je još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za lično angažovanje na razvoju sveukupne saradnje. 
 
Dvojica državnika su razgovarali i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni. 
 
Predsednik Raisi je pozvao predsednika Vučića da dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio. 
 
 
Beograd,
02. maj 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).