Саопштења

02.05.2022. - 18:40

Телефонски разговор са председником Исламске Републике Иран

Председник Републике Србије Александар Вучић разговорао је данас телефоном са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем, са којим је разговарао о билатералним односима и развоју економске сарадње, нарочито у области пољопривреде и трговине, као и у оним доменима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

У том контексту, председник је издвојио области са великим и недовољно искоришћеним могућностима за сарадњу, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али и грађевинарство, рударство и енергетика. 
 
Председник Вучић је упутио молбу иранском председнику за договор о дугорочном снабдевању Републике Србије азотним ђубривом, што ће обезбедити стабилност за нашу пољопривреду у погледу једног од најважнијих елемената за даљи развој ове привредне гране, што је председник Ирана прихватио. Договорено је да ће се разговори и коначни договор на ову тему надаље одвијати на експертском нивоу. 
 
Саговорници су као неке од кључних додатних тачака могуће сарадње истакли трговину производима попут кукуруза и других житарица, те говеђег и јунећег меса, али и пласман српског семена и семенског материјала, док се разговарало и о потенцијалима у погледу заједничких инвестиција у области производње механизације и сточне хране. 
 
Председник Вучић је нагласио да Србија изузетно цени принципијелан став Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршку по овом питању. 
 
Председник Раиси је још једном потврдио чврсто опредељење Ирана да настави да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за лично ангажовање на развоју свеукупне сарадње. 
 
Двојица државника су разговарали и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени. 
 
Председник Раиси је позвао председника Вучића да дође у посету Ирану, што је председник Вучић са задовољством прихватио. 
 
 
Београд,
02. мај 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).