15.01.2020. - 12:08

Telefonski razgovor sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i još jednom mu čestitao izbor na tu odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.

Visoki predstavnik Borel je najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji. On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje. S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Beograd,
15. januar 2020. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).