Саопштења

15.01.2020. - 12:08

Телефонски разговор са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борелом и још једном му честитао избор на ту одговорну дужност и пожелео успех у раду.

Високи представник Борел је најавио своју скору посету Београду, као и Приштини, како би лично сагледао могућности за обнову дијалога између Београда и Приштине, после формирања приштинске владе.
 
Председник Вучић је рекао да је Србија, у складу са својом регионалном политиком мира и стабилности, спремна да настави дијалог, уколико Приштина укине неоправдану и неодговорну једнострану меру успостављања такси на робу из централне Србије, која, осим српске привреде, угрожава и свакодневни живот Срба на Косову и Метохији. Он је истакао да су таксе у супротности са свим европским правилима слободног протока робе, као и са обавезама које је Приштина преузела у оквиру регионалне сарадње. С тим у вези је нагласио да је важно да европске институције и земље чланице ЕУ остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.
 
Високи представник ЕУ Борел је поздравио опредељење Србије да сачува регионалну стабилност.
 
Двојица саговорника су разговарали и о следећим корацима на европском путу Србије. Председник Вучић је рекао да Србија наставља процес реформи с циљем придружења Европској унији и очекује јасан стратешки план ЕУ за проширење и временски оквир за чланство, односно јасан одговор о својој будућности у Европској унији.
 
Београд,
15. јануар 2020. године
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.