Saopštenja

24.11.2022. - 12:29

Telegram saučešća porodici i poštovaocima reditelja Mladomira Puriše Đorđevića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima reditelja Mladomira Puriše Đorđevića, u kojem se kaže:

”Rastužila me je vest o smrti Mladomira Puriše Đorđevića, režisera i scenariste koji je obeležio najslavniju epohu naše filmske umetnosti.
 
Čovek čiji je životni put počeo stradanjem zbog ideje u koju je verovao i stvaralac koji je neumorno živeo za film, Đorđević je utkao sve nijanse ljudskog bivanja u dela koja će ostati upamćena među brojnim generacijama vernih gledalaca i poštovalaca njegovog jedinstvenog umetničkog izraza. Za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, čime mu je njegova Srbija, i na ovaj način, odala priznanje.
 
Način na koji je Puriša majstorski prikazivao ljudsku prirodu, stavljajući svoje likove u neverovatne i neretko granične situacije koje angažuju publiku da duboko promisle životne izazove, svrstao ga je u sam vrh profesije, a maestralna lakoća kojom nas je inspirisao da kroz film bolje spoznamo i sebe i specifičnosti naše kolektivne naravi, ući će u antologije naše umetničke scene.
 
Upućujem izraze dubokog saučešća porodici, prijateljima i kolegama Puriše Đorđevića. Neka počiva u miru”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.
 
 
Beograd,
24. novembar 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).