Saopštenja

25.04.2024. - 09:05

Zajednička izjava Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država sa pozivom na oslobađanje talaca u Gazi

Pozivamo na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana. Među njima su i državljani naših zemalja. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.
 
Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći.
 
Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu. 
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).