Video konferencija predsednika Aleksandra Vučića i savezne kancelarke Angele Merkel

Saopštenja

18.03.2020. - 15:54

Zajedničko saopštenje za medije povodom video konferencije predsednika Aleksandra Vučića i savezne kancelarke Angele Merkel

Savetnica predsednika za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević i portparol Savezne Vlade Stefan Zajbert saopštavaju sledeće:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel razgovarali su danas putem video linka. 
 
Zvaničnici su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim i ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i pratećim reformama, kao i o situaciji u regionu. 
 
Tokom razgovora, predsednik Vučić i kancelarka Merkel detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19. 
 
U daljem razgovoru razmotrili su pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i u tom kontekstu, uvođenju taksi  privremenih institucija u Prištini 2018. godine na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. 
 
Savezna kancelarka pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla,  Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije. 
 
Savezna kancelarka, takođe, pozdravlja spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma. 
 
Predsednik Vučić i savezna kancelarka Merkel zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 
 
„Zahvalan sam na nemačkoj i Vašoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore. 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE. 
 
Beograd, 18. mart 2020. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).