Видео конференцијa председника Александра Вучића и савезне канцеларке Ангеле Меркел

Саопштења

18.03.2020. - 15:54

Заједничко саопштење за медије поводом видео конференције председника Александра Вучића и савезне канцеларке Ангеле Меркел

Саветница председника за сарадњу са медијима Сузана Васиљевић и портпарол Савезне Владе Стефaн Зајберт саопштавају следеће:

Председник Републике Србије Александар Вучић и канцеларка Савезне Републике Немачке Ангела Меркел разговарали су данас путем видео линка. 
 
Званичници су разменили мишљења о блиским билатералним и економским везама, процесу придруживања Србије Европској Унији и пратећим реформама, као и о ситуацији у региону. 
 
Током разговора, председник Вучић и канцеларка Меркел детаљно су разматрали и изазове у сузбијању заразне болести COVID-19. 
 
У даљем разговору размотрили су питање дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине и у том контексту, увођењу такси  привремених институција у Приштини 2018. године на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине. 
 
Савезна канцеларка поздравља спремност председника Србије за почетак дијалога о трговини и нецаринским баријерама између, како је рекла,  Србије и Косова уз посредовање Европске уније. 
 
Савезна канцеларка, такође, поздравља спремност Србије за спровођење Бриселског споразума о интегрисаном управљању административном линијом, чији ће први корак бити пуштање у рад станице Мердаре, при чему је председник Вучић инсистирао на пуном поштовању и спровођењу свих одредаба Бриселског споразума. 
 
Председник Вучић и савезна канцеларка Меркел залажу се за брзи наставак дијалога у циљу свеобухватног договора о пуној нормализацији односа између Београда и Приштине. 
 
„Захвалан сам на немачкој и Вашој личној пажњи и бризи за Србију и земље Западног Балкана“, истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка овог дијалога и избегавања корака који би уназадили односе Београда и Приштине, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре. 
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 
 
Београд, 18. март 2020. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).