Zasedanje lidera Drugog samita „Glas globalnog juga“

Saopštenja

17.11.2023. - 17:26

Zasedanje lidera Drugog samita „Glas globalnog juga“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na zasedanju lidera Drugog samita „Glas globalnog juga“, koji je u digitalnom formatu održan u okviru indijskog predsedavanja G20. Ova jedinstvena inicijativa okupila je 125 zemalja, a predsednik Vučić jedini je evropski lider koji je pozvan na sesiju šefova država.

Tom prilikom, predsednik Vučić je zahvalio domaćinu, Republici Indiji, na ukazanoj prilici da se na tom posebno značajnom skupu čuje i glas Republike Srbije. 
 
„Republika Srbija, kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i još uvek trpi posledice kršenja istog, smatra da bi Povelja UN i međunarodno pravo trebalo da se poštuju od strane svih i primenjuju neselektivno na sve države članice Ujedinjenih nacija. Upravo naše bolno iskustvo čini da, možda bolje od drugih, razumemo probleme i prepreke sa kojima se, nažalost, mnoge zemlje u razvoju i danas suočavaju“, istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je rekao da Srbija, uprkos brojnim izazovima, nastoji da uvek gleda u budućnost i iskoristi svaku šansu za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog napretka na dobrobit njenih građana.
 
Na kraju svog izlaganja, predsednik Vučić je čestitao Republici Indiji i predsedniku Vlade Nerandriju Modiju na uspešnom predsedavanju G20, a naročito na rezultatima koji se odnose na unapređenje položaja zemalja globalnog juga i svih zemalja u razvoju.
 
 
Beograd,
17. novembar 2023. godine.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).