Заседање лидера Другог самита „Глас глобалног југа“

Саопштења

17.11.2023. - 17:26

Заседање лидера Другог самита „Глас глобалног југа“

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на заседању лидера Другог самита „Глас глобалног југа“, који је у дигиталном формату одржан у оквиру индијског председавања Г20. Ова јединствена иницијатива окупила је 125 земаља, а председник Вучић једини је европски лидер који је позван на сесију шефова држава.

Том приликом, председник Вучић је захвалио домаћину, Републици Индији, на указаној прилици да се на том посебно значајном скупу чује и глас Републике Србије. 
 
„Република Србија, као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, сматра да би Повеља УН и међународно право требало да се поштују од стране свих и примењују неселективно на све државе чланице Уједињених нација. Управо наше болно искуство чини да, можда боље од других, разумемо проблеме и препреке са којима се, нажалост, многе земље у развоју и данас суочавају“, истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је рекао да Србија, упркос бројним изазовима, настоји да увек гледа у будућност и искористи сваку шансу за остваривање економског и социјалног напретка на добробит њених грађана.
 
На крају свог излагања, председник Вучић је честитао Републици Индији и председнику Владе Нерандрију Модију на успешном председавању Г20, а нарочито на резултатима који се односе на унапређење положаја земаља глобалног југа и свих земаља у развоју.
 
 
Београд,
17. новембар 2023. године.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).