slajd.jpg

Vesti

22.04.2014. - 17:54

Aleksandar Vučić mandatar za sastav nove vlade

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je mandat za sastav nove vlade poverio lideru SNS Aleksandru Vučiću. Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, rekao je Vučić.

Nikolić je poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, deliti sa vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima koja očekuju državu. Nikolić je čestitao Vučiću uz opasku da mu "ne bi bio u koži".
 
"Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku", konstatovao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije se sa Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne "zato što su prethodnici donosili popularne odluke".
 
Aleksandar Vučić je, prema Nikolićevim rečima, na sebe preuzeo odgovornost da unapred kaže da će da bude teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.
 
Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika, konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni koliko je njegova želja da ova država uspe.
 
"Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spremna, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje", rekao je Nikolić i dodao da je danas najlagodnije biti u opoziciji.
 
Upitan za mišljenje šta o tome šta bi trebalo da budu prioritetni ciljevi vlade, Nikolić je istakao da će u toku predstojećih nedelja biti intenzivno sagledavane mogućnosti za privlačenje investicija.
 
"Sve svoje vreme i ambicije posvetiću uspehu ove vlade. Moraću da posetim stare prijatelje i Srbiji tražim nove prijatelje", rekao je Nikolić.
 
Upitan da se izjasni o personalnim rešenjima u budućoj vladi, Nikolić je rekao da će Vučić biti najodgovorniji, i da "nije čovek koji će selektoru da kaže kog igraca će da uzme u tim a da potom on odgovara za rezultate".
 
"Od uspeha ove vlade zavisi budućnost Srbije i dužnost je i obaveza i pravo Aleksandra Vučića da bira ljude u koje ima najveće poverenje da budu ministri a meni je drago što se moje mišljenje nije mnogo razlikovalo od onoga što će on predložiti", kazao je Nikolić.
 
Od Srbije u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada da traje, ćemo da napravimo zdravu i pristojnu državu, izjavio je Vučić.
 
Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, teško da je neko dobio u težim okolnostima takav mandat, posebno posle loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.
 
Uz napomenu da je to vlada koja je sastavljena u najkraćem roku, Vučić je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što mu je poverio mandat.
 
Vučić je dodao da Srbija ulazi u teške i ozbiljne reforme jer kako je rekao i na početku kampanje, za listu koja je dobila najveći broj glasova u modernoj srpskoj istoriji, radiće se za sledeće generacije, ne za sledeće izbore.
"Za mene lično je ovo veliki dan", rekao je Vučić.
 
Nikolić je poverio Vučiću mandat nakon konsultacija koje je danas obavio sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo", a prošle sedmice i sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.
 
Današnje konsultacije u Predsedništvu Srbije prati 38 medijskih ekipa iz zemlje i inostranstva i oko 100 novinara.
 
Izbornu listu "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", koja ima 158 od 250 poslanika, čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).