za_slajder2.jpg

Vesti

07.09.2017. - 21:15

„Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra boravi u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini. Tokom prve bilateralne posete u svojstvu šefa države, Vučić se sastao sa predsedavajućim Predsedništvom Draganom Čovićem kao i sa članovima Predsedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Predsedniku Vučiću je na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček, a dočekali su ga ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
„Može se reći da se Srbija i Bosna i Hercegovina bolje razumeju", rekao je predsednik Srbije, sumirajući današnje razgovore sa državnim vrhom Bosne i Hercegovine. „Mir i stabilnost su uslovi za napredak, a potom i povećanje trgovinske razmene", istakao je on. Predsednik je podsetio je da su Srbija i BiH 2006. imale dvostruko manju trgovinsku razmenu i da je mnogo toga popravljeno da se dođe do današnjih rezultata.
Nakon sastanka sa članovima Predsedništva, predsednik Vučić i predsedavajući Predsedništvom BIH Dragan Čović su se obratili medijima.
„Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza", istakao je predsednik Vučić. On je naveo da je BiH u regionu najznačajniji privredni partner Srbije, s godišnjom razmenom koja prelazi 1,5 milijarde. Predsednik Vučić i predsedavajući Predsedništvom Čović su se danas saglasili da bi smanjenje barijera u trgovini donelo pozitivan efekat zemljama regiona, te izrazili nadu da će sutrašnji razgovor resornih ministara biti u tom smislu konkretniji. Oni su poručili da bi približavanje i izjednačavanje nekih elemenata u trgovini u regionu značajno olakšalo poslovanje privrednicima, a građanima donelo uštede.
"Treba olakšati svim biznismenima, da nemaju više zapreka. Verujem da je to krajnji i isključivi pokazatelj koliko smo spremni na promene u budućnosti", rekao je Čović, te dodao da će se sutra sve to videti i prilikom razgovora o konkretnim stvarima, izrazivši očekivanje da problem može biti sasvim rešen do kraja godine.
Nakon sastanaka u Predsedništvu, predsednik Vučić se sastao sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i obišao radove na izgradnji Javno-zdravstvene ustanove "Bolnica Istočno Sarajevo". Sa rukovodstvom tog grada razgovarao je o tome kako Srbija može da pomogne i istakao da je imao plodotvorne razgovore sa rukovodstvom BiH i da očekuje da takva atmosfera vlada i ubuduće u odnosima dve države. Vučić je naveo da je na sednici Vlade Srbije prošla odluka o podršci Istočnom Sarajevu, između ostalog, i za izgradnju trga, te različitih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Pale. "Verujem da će ljudi u Istočnom Sarajevu moći da računaju na još veću i snažniju podršku", istakao je Vučić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković ocenio je danas da je poseta predsednika Vučića tom gradu istorijska i da je on najvažniji gost koji je dosad došao u taj grad od osnivanja 1993. godine. Vuković je posle sastanka sa predsednikom Srbije, srpskom delegacijom i šest načelnika opština Istočnog Sarajeva zahvalio predsedniku Vučiću što je našao vremena da u okviru posete BiH poseti i Istočno Sarajevo. Posebno je zahvalio što je odobren novac za Republiku Srpsku za investicije na prostoru Istočnog Sarajeva. Vuković je predsedniku Vučiću poklonio ikonu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.
Vučić je tokom posete Sarajevu posetio i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu, gde se sastao sa Mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.
Predsednik Vučić će drugog dana zvanične posete Bosni i Hercegovini razgovarati sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i sastati se sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

07. septembar 2017.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).