za_slajder2.jpg

Вести

07.09.2017. - 21:15

„Босна и Херцеговина у Србији има правог и искреног пријатеља“

Председник Србије Александар Вучић данас и сутра борави у званичној посети Босни и Херцеговини. Током прве билатералне посете у својству шефа државе, Вучић се састао са председавајућим Председништвом Драганом Човићем као и са члановима Председништва Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем.

Председнику Вучићу је на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек, а дочекали су га министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и градоначелник Сарајева Абдулах Скака.
„Може се рећи да се Србија и Босна и Херцеговина боље разумеју", рекао је председник Србије, сумирајући данашње разговоре са државним врхом Босне и Херцеговине. „Мир и стабилност су услови за напредак, а потом и повећање трговинске размене", истакао је он. Председник је подсетио је да су Србија и БиХ 2006. имале двоструко мању трговинску размену и да је много тога поправљено да се дође до данашњих резултата.
Након састанка са члановима Председништва, председник Вучић и председавајући Председништвом БИХ Драган Човић су се обратили медијима.
„Дошао сам да у Сарајеву кажем да Босна и Херцеговина у Србији има правог и искреног пријатеља, који то показује поштовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза", истакао је председник Вучић. Он је навео да је БиХ у региону најзначајнији привредни партнер Србије, с годишњом разменом која прелази 1,5 милијардe. Председник Вучић и председавајући Председништвом Човић су се данас сагласили да би смањење баријера у трговини донело позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће сутрашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији. Они су поручили да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону значајно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде.
"Треба олакшати свим бизнисменима, да немају више запрека. Верујем да је то крајњи и искључиви показатељ колико смо спремни на промене у будућности", рекао је Човић, те додао да ће се сутра све то видети и приликом разговора о конкретним стварима, изразивши очекивање да проблем може бити сасвим решен до краја године.
Након састанака у Председништву, председник Вучић се састао са руководством Источног Сарајева и обишао радове на изградњи Јавно-здравствене установе "Болница Источно Сарајево". Са руководством тог града разговарао је о томе како Србија може да помогне и истакао да је имао плодотворне разговоре са руководством БиХ и да очекује да таква атмосфера влада и убудуће у односима две државе. Вучић је навео да је на седници Владе Србије прошла одлука о подршци Источном Сарајеву, између осталог, и за изградњу трга, те различитих инфраструктурних пројеката на територији општине Пале. "Верујем да ће људи у Источном Сарајеву моћи да рачунају на још већу и снажнију подршку", истакао је Вучић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић оценио је данас да је посета председника Вучића том граду историјска и да је он најважнији гост који је досад дошао у тај град од оснивања 1993. године. Вуковић је после састанка са председником Србије, српском делегацијом и шест начелника општина Источног Сарајева захвалио председнику Вучићу што је нашао времена да у оквиру посете БиХ посети и Источно Сарајево. Посебно је захвалио што је одобрен новац за Републику Српску за инвестиције на простору Источног Сарајева. Вуковић је председнику Вучићу поклонио икону Светог Петра Сарајевског Зимоњића.
Вучић је током посете Сарајеву посетио и Храм рођења пресвете Богородице - Саборну цркву, где се састао са Митрополитом дабробосанским Хризостомом.
Председник Вучић ће другог дана званичне посете Босни и Херцеговини разговарати са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и састати се са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

07. септембар 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).