Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Vesti

24.03.2019. - 23:57

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, u Nišu, obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji i poručio da je za opstanak srpskog naroda važno da nikada nikome ne zaboravljamo naše živote, posebno ne dečije.

Predsednik Vučić je rekao  da su na mestu ruševina izgrađene nove bolnice, škole, putevi, ali da ništa ne može da vrati ljudske živote, među kojima su trudnica Ljiljana Spasić iz Niša, učenica Sanja Milenković iz Varvarina, porodica Milić iz Aleksinca, dvogodišnji Marko Simić iz Novog Pazara, brat i sestra Stefan i Dejana iz Ralje, mala Milica iz Batajnice...
 
"Niko nije odgovarao za ove zločine. Srpski civili, naša deca, bili su dozvoljena meta agresije NATO i za njih je to bila samo greška. Za nas nikada neće biti greška, i ta deca, i ti ljudi nikada neće otići u zaborav", istakao je predsednik Vučić i dodao da se Srbija, tokom svog istorijskog trajanja, više puta podizala i oporavljala i naglasio da je ponosan na slobodarski duh našeg naroda, koji nas je naterao da budućnost gradimo čuvajući slobodu, nezavisnost i samostalnost  kao najviše vrednosti. 
 
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Foto Tanjug

„Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja“, rekao je predsednik Vučić, citirajući Martina Lutera Kinga.

"I jedino što imam da dodam je da, tada, prijatelje gotovo da nismo ni imali. Hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije niko. Bili smo sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa i njihovim jasnim ciljem – da nas ponize i deo naše teritorije predaju nekom drugom", naveo je predsednik Vučić.

"Smrt 2.500 civila, smrt 79 dece, devastiranje zemlje, štete koje se mere desetinama milijardi dolara, za nas će uvek biti zločin. Za njih je, čak ako i toliko hoće da priznaju, greška, uz koju, tu i tamo, dodaju izraz, tragična. Nemamo pravo na to da pognemo glavu. Ne ovde, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značile gubitak najvažnijih od svih života, dečijih. Nemamo mi prava na to, jer nismo greška. Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj mali uslov, važan za naš opstanak. Da ne zaboravljamo nikada, nikome, naše živote", istakao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija danas sme, može i mora da kaže da greška nije srpski narod koji je stradao, već oni koji su ga bombardovali. 
 
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Foto Tanjug

 
"Ma koliko radili protiv Srbije, Srbija je danas jača i snažnija nego što je ikada bila", poručio je predsednik Vučić dodajući da je ponosan na slobodarski duh našeg naroda, koji nas je naterao da budućnost gradimo čuvajući slobodu, nezavisnost i samostalnost  kao najviše vrednosti, te da je gledanje u budućnost najsvetija obaveza koju imamo, i prema žrtvama i prema sećanju. 
 
"Život mora da bude zaštićen, da bude omogućen, siguran, slobodan, da bude naš prvi zadatak i najvažniji cilj", naglasio je predsednik Srbije  i poručio da nećemo zaboraviti ni žrtve, ni velike ljude koji su stali na stranu istine i pravde i podržali našu zemlju, među kojima je i   Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice, koji je odbio naređenje da pošalje projektile na Srbiju. 
 
"O svemu možemo danas da razgovaramo, sem o zaboravu. I o Kosovu, koje ste nam bombama i lošom politikom gotovo otkinuli od ostatka tela. I o susedima koji su ćutali, o Evropi koja je učestvovala, i o rešenjima, kompromisu i miru", naveo je predsednik Vučić i istakao da je Srbija inicijator političkih rešenja, spremna za razdoblje mira i prosperiteta na Balkanu. "Mir i životi su nam najpotrebniji", zaključio je predsednik Vučić, uz poruku da je Balkan i dalje zapaljiva smesa, sa kojom niko više ne sme da pogreši. 
 
Niš, 24. mart 2019. godine
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).