Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Вести

24.03.2019. - 23:57

Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас, у Нишу, обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији и поручио да је за опстанак српског народа важно да никада никоме не заборављамо наше животе, посебно не дечије.

Председник Вучић је рекао  да су на месту рушевина изграђене нове болнице, школе, путеви, али да ништа не може да врати људске животе, међу којима су трудница Љиљана Спасић из Ниша, ученица Сања Миленковић из Варварина, породица Милић из Алексинца, двогодишњи Марко Симић из Новог Пазара, брат и сестра Стефан и Дејана из Раље, мала Милица из Батајнице...
 
"Нико није одговарао за ове злочине. Српски цивили, наша деца, били су дозвољена мета агресије НАТО и за њих је то била само грешка. За нас никада неће бити грешка, и та деца, и ти људи никада неће отићи у заборав", истакао је председник Вучић и додао да се Србија, током свог историјског трајања, више пута подизала и опорављала и нагласио да је поносан на слободарски дух нашег народа, који нас је натерао да будућност градимо чувајући слободу, независност и самосталност  као највише вредности. 
 
Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Фото Танјуг

„Нећемо памтити речи наших непријатеља, него тишину наших пријатеља“, рекао је председник Вучић, цитирајући Мартина Лутера Кинга.

"И једино што имам да додам је да, тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није нико. Били смо сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22.000 тона бомби и ракета и њиховим јасним циљем – да нас понизе и део наше територије предају неком другом", навео је председник Вучић.

"Смрт 2.500 цивила, смрт 79 деце, девастирање земље, штете које се мере десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин. За њих је, чак ако и толико хоће да признају, грешка, уз коју, ту и тамо, додају израз, трагична. Немамо право на то да погнемо главу. Не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значиле губитак најважнијих од свих живота, дечијих. Немамо ми права на то, јер нисмо грешка. Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај мали услов, важан за наш опстанак. Да не заборављамо никада, никоме, наше животе", истакао је председник Вучић и нагласио да Србија данас сме, може и мора да каже да грешка није српски народ који је страдао, већ они који су га бомбардовали. 
 
Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Фото Танјуг

 
"Ма колико радили против Србије, Србија је данас јача и снажнија него што је икада била", поручио је председник Вучић додајући да је поносан на слободарски дух нашег народа, који нас је натерао да будућност градимо чувајући слободу, независност и самосталност  као највише вредности, те да је гледање у будућност најсветија обавеза коју имамо, и према жртвама и према сећању. 
 
"Живот мора да буде заштићен, да буде омогућен, сигуран, слободан, да буде наш први задатак и најважнији циљ", нагласио је председник Србије  и поручио да нећемо заборавити ни жртве, ни велике људе који су стали на страну истине и правде и подржали нашу земљу, међу којима је и   Маринос Рицудис, капетан брода грчке ратне морнарице, који је одбио наређење да пошаље пројектиле на Србију. 
 
"О свему можемо данас да разговарамо, сем о забораву. И о Косову, које сте нам бомбама и лошом политиком готово откинули од остатка тела. И о суседима који су ћутали, о Европи која је учествовала, и о решењима, компромису и миру", навео је председник Вучић и истакао да је Србија иницијатор политичких решења, спремна за раздобље мира и просперитета на Балкану. "Мир и животи су нам најпотребнији", закључио је председник Вучић, уз поруку да је Балкан и даље запаљива смеса, са којом нико више не сме да погреши. 
 
Ниш, 24. март 2019. године
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).