Vesti

30.08.2015. - 16:34

Dogovoren zajednički projekat u privredi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim dogovorio da zajednički realizuju pilot projekat u kome bi kazahstanske investicije oživele jednu fabriku u Srbiji.

ASTANA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim dogovorio da zajednički realizuju pilot projekat u kome bi kazahstanske investicije oživele jednu fabriku u Srbiji.

Nikolić, koji boravi u poseti Kazahstanu na poziv Nazarbajeva, rekao je da je ideja da investitori iz Kazahstana ulažu u državna preduzeća u Srbiji koja su u procesu privatizacije, imaju dobar brend, ali nemaju novac da pokrenu proizvodnju.

On je za kazahstansku televiziju Habar naveo da bi fabrika koja bi trebalo da posluži kao model buduće saradnje Srbije i Kazahstana, mogla da bude otvorena polovinom sledeće godine, tokom posete kazahstanskog predsednika Srbiji.

Nikolić je rekao da je međusobna razmena Srbije i Kazahstana "neopravdano" pala u poslednjoj godini.

Naime, Srbija je 2013. godine iz te zemlje uvezla robe za milijardu dolara, a za šest meseci ove godine za 200 miliona dolara, kazao je Nikolić.

On je naveo da Srbija mnogo više uvozi iz Kazahstana nego što izvozi, i da je "očigledno da je potrebno da kazahstanski privrednici ponude svoje tržište, posebno u građevinarstvu i poljoprivredi, srpskim firmama".

"Ovo jeste moja prva poseta Kazahstanu, ali su odnosi bili izvanredni i pre moje posete. Nazarbajev i ja smo se sretali na različitim događajima i uvek razgovarali o tome kako da unapredimo saradnju i mislim da smo danas konkretnije razgovarali baš o tome kako da unapredimo odnose, iskoristimo dobro prijateljstvo i poverenje koje privrednici obe zemlje imaju prema rukovodstvima naših zemalja", istakao je Nikolić.

On je istakao da iako Srbija ne meri svoje prijateljstvo obimom trgovinske razmene, veliko prijateljstvo može da donese mnogo veću trgovinsku razmenu.

Nikolić smatra da je Kazahstan napravio veliko čudo od drzave koja je posle raspada Sovjetskog saveza imala strahovitih teškoća i da može da posluži kao primer drugima, kao i da zajednička saradnja Srbije i Kazahstana može doneti mnogo uspeha.

On je preneo i da mu je Nazarbajev zahvalio na angažmanu Srbije oko ulaska Kazahstana u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao i što će naša zemlja biti angažovana i oko toga da Kazastan bude nestalni član Saveta bezbednosti u periodu za koji konkuriše.

Nikolić se danas u okviru zvanične posete Kazahstanu sastao u Almati sa gradonačelnikom Baurzanom Bajbekom, i tom prilikom izjavio da je vrlo zadovoljan uspešnošću dvodnevne posete Republici Kazahstan, saopsteno je iz Pres sluzbe predsednika.

On je takođe uputio poziv privrednicima iz Almatija da pokušaju da kroz ekonomsku saradnju sustignu izvanredne bilateralne odnose.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).