Вести

30.08.2015. - 16:34

Договорен заjеднички проjекат у привреди

Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да jе са председником Kазахстана Нурсултаном Назарбаjевим договорио да заjеднички реализуjу пилот проjекат у коме би казахстанске инвестициjе оживеле jедну фабрику у Србиjи.

AСTAНA - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да jе са председником Kазахстана Нурсултаном Назарбаjевим договорио да заjеднички реализуjу пилот проjекат у коме би казахстанске инвестициjе оживеле jедну фабрику у Србиjи.

Николић, коjи борави у посети Kазахстану на позив Назарбаjева, рекао jе да jе идеjа да инвеститори из Kазахстана улажу у државна предузећа у Србиjи коjа су у процесу приватизациjе, имаjу добар бренд, али немаjу новац да покрену производњу.

Oн jе за казахстанску телевизиjу Хабар навео да би фабрика коjа би требало да послужи као модел будуће сарадње Србиjе и Kазахстана, могла да буде отворена половином следеће године, током посете казахстанског председника Србиjи.

Николић jе рекао да jе међусобна размена Србиjе и Kазахстана "неоправдано" пала у последњоj години.

Наиме, Србиjа jе 2013. године из те земље увезла робе за милиjарду долара, а за шест месеци ове године за 200 милиона долара, казао jе Николић.

Oн jе навео да Србиjа много више увози из Kазахстана него што извози, и да jе "очигледно да jе потребно да казахстански привредници понуде своjе тржиште, посебно у грађевинарству и пољопривреди, српским фирмама".

"Oво jесте моjа прва посета Kазахстану, али су односи били изванредни и пре моjе посете. Назарбаjев и jа смо се сретали на различитим догађаjима и увек разговарали о томе како да унапредимо сарадњу и мислим да смо данас конкретниjе разговарали баш о томе како да унапредимо односе, искористимо добро приjатељство и поверење коjе привредници обе земље имаjу према руководствима наших земаља", истакао jе Николић.

Oн jе истакао да иако Србиjа не мери своjе приjатељство обимом трговинске размене, велико приjатељство може да донесе много већу трговинску размену.

Николић сматра да jе Kазахстан направио велико чудо од дрзаве коjа jе после распада Совjетског савеза имала страховитих тешкоћа и да може да послужи као пример другима, као и да заjедничка сарадња Србиjе и Kазахстана може донети много успеха.

Oн jе пренео и да му jе Назарбаjев захвалио на ангажману Србиjе око уласка Kазахстана у Светску трговинску организациjу, као и што ће наша земља бити ангажована и око тога да Kазастан буде нестални члан Савета безбедности у периоду за коjи конкурише.

Николић се данас у оквиру званичне посете Kазахстану састао у Aлмати са градоначелником Баурзаном Баjбеком, и том приликом изjавио да jе врло задовољан успешношћу дводневне посете Републици Kазахстан, саопстено jе из Прес слузбе председника.

Oн jе такође упутио позив привредницима из Aлматиjа да покушаjу да кроз економску сарадњу сустигну изванредне билатералне односе.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).