tan2014-5-6_121028872_1.jpg

Vesti

06.05.2014. - 16:17

Garda Vojske Srbije reprezent, čast i ponos Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na svečanosti povodom Dana Garde Vojske Srbije poručio da je Garda reprezent Vojske i Republike Srbije i oslikava čast i ponos, moral i snagu Vojske i Srbije.

"Počastvovan sam što sarađujem sa vama svakodnevno, ali čast je i biti u jedinici koja baštini najdužu tradiciju u Vojsci i koja je po mnogo čemu posebna, izuzetna formacija, koja danas izvršava veoma specifične zadatke od izuzetne važnosti", rekao je predsednik Srbije.
 
Predsednik Srbije je podsetio na istorijat Garde i naveo da su prošle 184 godine od Đurđevdana 1830. godine kada je Knez Miloš Obrenović uputio raspis po nahijama sa zahtevom u kom kaže da „iz zadružnih i imućnih kuća po stasu i ugledu odaberu mladiće za Gardu“ i da „svaki otac ili srodnik za čest da drži kome se sin ili srodnik u Gardu primi“.
 
Nikolić je podvukao i da treba da ostane zauvek zapamćeno da su u Prvom svetskom ratu pripadnici Garde prošli sve važnije bitke i nedaće srpske vojske i doprineli njenom pobedonosnom jurišu, od Solunskog fronta do slobodne otadžbine i da su u zimu 1915. i 1916. godine, prilikom povlačenja prema Grčkoj, srpski gardisti svog ostarelog i obolelog kralja na rukama preneli preko zaleđenih albanskih planina.
 
"Kada izaberete najbolje i formirate Gvardiju, Knjaževu gardu, Kraljevu gardu, Gardijsku brigadu vrhovnog štaba NOV i partizanskih odreda Jugoslavije, Gardu JA, do današnje Garde Vojske Srbije - onda znate da ćete njene pripadnike da stavite na iskušenja Balkanskih i oba svetska rata, i izložite ih stradanjima zato što su napadnuti narod, država i vojska na području bivše Jugoslavije", naveo je Nikolić.
 
Biti pripadnik Garde znači deliti sva iskušenja naroda i države i uvek izvršiti postavljeni zadatak, poručio je predsednik Srbije.
"Uspešnom realizacijom svojih obaveza i dostignutim stepenom operativne i funkcionalne sposobnosti, Garda je aktivan činilac moderne i funkcionalne Vojske Srbije. Kao takva, ona je svojom posebnošću i prepoznatljivošću ponos svih pripadnika naše Vojske i svih građana naše otadžbine", ocenio je Nikolić.
 
On je ukazao da je Garda i do sada aktivno učestvovala u svim reformskim koracima sistema odbrane i dodao da je uz podršku Ministarstva odbrane izgrađen i novi vizuelni identitet i žene postale sastavni deo i posebnost ove jedinice.
 
"Elitna od dana osnivanja, prateći zahteve savremenih kretanja, Garda je i danas reprezent obučenosti, vojničke časti, slavne tradicije i ugleda Vojske Srbije. Njeno ogledalo", rekao je Nikolić koji je naveo i da pripadnike Garde karakteriše izuzetna osposobljenost, da Garda uspostavlja nove, visoke standarde znanja i obuke, zbog kojih se vrednuje kao jedna od najboljih na svetu.
 
"Garda je, sa ponosom možemo reći, reprezent Vojske i Republike Srbije, prva ostavlja utisak na strane državnike po njihovom stupanju na naše tle. Garda oslikava čast i ponos, moral i snagu Vojske i Srbije", zaključio je predsednik Srbije čestitajući praznik gardistima uz želju da, kao i do sada, budu uspešni, da dostojanstveno i na ponos svih nas predstavljaju VS i reprezentuju svoju zemlju u celini.
 
foto S. Ilić, Tanjug
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).