tan2014-5-6_121028872_1.jpg

Вести

06.05.2014. - 16:17

Гарда Војске Србије репрезент, част и понос Србиjе

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић данас jе на свечаности поводом Дана Гарде Воjске Србиjе поручио да jе Гарда репрезент Воjске и Републике Србиjе и осликава част и понос, морал и снагу Воjске и Србиjе.

"Почаствован сам што сарађуjем са вама свакодневно, али част jе и бити у jединици коjа баштини наjдужу традициjу у Воjсци и коjа jе по много чему посебна, изузетна формациjа, коjа данас извршава веома специфичне задатке од изузетне важности", рекао jе председник Србиjе.
 
Председник Србиjе jе подсетио на историjат Гарде и навео да су прошле 184 године од Ђурђевдана 1830. године када jе Kнез Mилош Oбреновић упутио распис по нахиjама са захтевом у ком каже да „из задружних и имућних кућа по стасу и угледу одаберу младиће за Гарду“ и да „сваки отац или сродник за чест да држи коме се син или сродник у Гарду прими“.
 
Николић jе подвукао и да треба да остане заувек запамћено да су у Првом светском рату припадници Гарде прошли све важниjе битке и недаће српске воjске и допринели њеном победоносном jуришу, од Солунског фронта до слободне отаџбине и да су у зиму 1915. и 1916. године, приликом повлачења према Грчкоj, српски гардисти свог остарелог и оболелог краља на рукама пренели преко залеђених албанских планина.
 
"Kада изаберете наjбоље и формирате Гвардиjу, Kњажеву гарду, Kраљеву гарду, Гардиjску бригаду врховног штаба НOВ и партизанских одреда Jугославиjе, Гарду JA, до данашње Гарде Воjске Србиjе - онда знате да ћете њене припаднике да ставите на искушења Балканских и оба светска рата, и изложите их страдањима зато што су нападнути народ, држава и воjска на подручjу бивше Jугославиjе", навео jе Николић.
 
Бити припадник Гарде значи делити сва искушења народа и државе и увек извршити постављени задатак, поручио jе председник Србиjе.
"Успешном реализациjом своjих обавеза и достигнутим степеном оперативне и функционалне способности, Гарда jе активан чинилац модерне и функционалне Воjске Србиjе. Kао таква, она jе своjом посебношћу и препознатљивошћу понос свих припадника наше Воjске и свих грађана наше отаџбине", оценио jе Николић.
 
Oн jе указао да jе Гарда и до сада активно учествовала у свим реформским корацима система одбране и додао да jе уз подршку Mинистарства одбране изграђен и нови визуелни идентитет и жене постале саставни део и посебност ове jединице.
 
"Eлитна од дана оснивања, пратећи захтеве савремених кретања, Гарда jе и данас репрезент обучености, воjничке части, славне традициjе и угледа Воjске Србиjе. Њено огледало", рекао jе Николић коjи jе навео и да припаднике Гарде карактерише изузетна оспособљеност, да Гарда успоставља нове, високе стандарде знања и обуке, због коjих се вреднуjе као jедна од наjбољих на свету.
 
"Гарда jе, са поносом можемо рећи, репрезент Воjске и Републике Србиjе, прва оставља утисак на стране државнике по њиховом ступању на наше тле. Гарда осликава част и понос, морал и снагу Воjске и Србиjе", закључио jе председник Србиjе честитаjући празник гардистима уз жељу да, као и до сада, буду успешни, да достоjанствено и на понос свих нас представљаjу ВС и репрезентуjу своjу земљу у целини.
 
фото С. Илић, Танјуг
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).