Poseta Republici Grčkoj

Vesti

21.08.2023. - 21:25

Poseta Republici Grčkoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Republici Grčkoj, gde je učestvovao na neformalnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana i predstavnike Evropske unije priredio predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis. Tom prilikom, predsednik Vučić sastao se i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je u obraćanju novinarima u Atini rekao da se Srbija bori za evropsku budućnost, ali da ne odustaje od svojih nacionalnih interesa što će, kako je istakao, u narednom periodu biti sve teže. On je napomenuo da od svih zemalja čiji predstavnici učestvuju na večeri u Atini jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji.
 
Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, ali istovremeno znam da moramo da budemo na evropskom putu, jer je to najbolje za naš narod. Mnogo je ozbiljnih tema večeras na stolu, od složene bezbednosne situacije u Evropi i regionu, preko kredibilnijeg angažmana EU na Zapadnom Balkanu, do već hroničnog zastoja na evrointegracionom putu svih zemalja u tom procesu. Srbija će i večeras pokazati da je odgovoran i posvećen partner u rešavanju svih otvorenih pitanja, da ne odustaje od poštovanja međunarodnog javnog prava, a da su joj interesi države i naroda uvek na prvom mestu“, poručio je predsednik Vučić. On je najavio da će sutra razgovarati i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim "u četiri oka" i izrazio uverenje  da će razgovor biti dobar i otvoren. 
 
Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik se u Atini sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa kojom je razgovarao o odnosima Srbije i EU, situaciji u regionu, evropskom  putu naše zemlje, kao i o svim zajedničkim projektima, posebno u oblasti infrastrukturnog povezivanja. 
 
Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd - Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima i dijalogu Beograda i Prištine. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovor. Zahvalio sam Evropskoj komisiji na podršci razvoju Srbije kroz ekonomska i investiciona ulaganja, ukazavši na značaj koji pridajemo našem reformskom procesu. Srbija ostaje čvrsto na svom evropskom putu, uz očekivanje da će naši napori biti prepoznati, kako kroz predstojeći Godišnji izveštaj Evropske komisije, tako i kroz konkretne korake u pravcu približavanja punoravnom članstvu u EU", naveo je predsednik Vučić.  
 
Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić naveo je da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. Agende rasta, te da su pripremili program rasta za Zapadni Balkan. 
 
“Tu očekujemo podršku i podstrek kroz razne programe, kao i dodatni novčani priliv. Za nas je važno da sagledamo šta možemo da radimo sa EU, važno je ono šta su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu, to nije lako ali je strahovito važno za nas. Dodatno bi podstaklo rast u našoj zemlji, bili bismo privlačniji stranim investitorima”, rekao je predsednik Vučić. 
 
Poseta Republici Grčkoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Govoreći o tekstu Deklaracije usvojene u Atini, predsednik Vučić je istakao da su svi tražili oštar i jasan narativ kada je reč o sankcijama prema Rusiji, ali je, kako je rekao, zamolio i uspeo da izdestvuje da se u tekstu ne nađe ono što se protivi interesima i politici naše zemlje. 
 
"Nisam se saglasio sa liderima oko dela deklaracije o nešto efikasnijoj primeni sankcija prema Rusiji. Postoje stvari za koje mi nismo spremni u ovom trenutku da se opredelimo i ne želimo da se opredelimo. Mi ne možemo da govorimo o tome ko je zločinac, mi ne možemo da budemo tužioci i sudije. Koliko smo mogli da zaštitimo svoje interese, mi smo to uradili", objasnio je predsednik.
 
Tokom boravka u Atini, predsednik Vučić imao je odvojene susrete sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. 
 
Atina, 
22. avgust 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).