Посета Републици Грчкој

Вести

21.08.2023. - 21:25

Посета Републици Грчкој

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у посети Републици Грчкој, где је учествовао на неформалној вечери коју је за лидере Западног Балкана и представнике Европске уније приредио председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис. Том приликом, председник Вучић састао се и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је у обраћању новинарима у Атини рекао да се Србија бори за европску будућност, али да не одустаје од својих националних интереса што ће, како је истакао, у наредном периоду бити све теже. Он је напоменуо да од свих земаља чији представници учествују на вечери у Атини једино Србија није увела санкције Русији.
 
Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Долазим из слободољубиве и слободарске земље, али истовремено знам да морамо да будемо на европском путу, јер је то најбоље за наш народ. Много је озбиљних тема вечерас на столу, од сложене безбедносне ситуације у Европи и региону, преко кредибилнијег ангажмана ЕУ на Западном Балкану, до већ хроничног застоја на евроинтеграционом путу свих земаља у том процесу. Србија ће и вечерас показати да је одговоран и посвећен партнер у решавању свих отворених питања, да не одустаје од поштовања међународног јавног права, а да су јој интереси државе и народа увек на првом месту“, поручио је председник Вучић. Он је најавио да ће сутра разговарати и са украјинским председником Володимиром Зеленским "у четири ока" и изразио уверење  да ће разговор бити добар и отворен. 
 
Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник се у Атини састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са којом је разговарао о односима Србије и ЕУ, ситуацији у региону, европском  путу наше земље, као и о свим заједничким пројектима, посебно у области инфраструктурног повезивања. 
 
Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Разговори са Урсулом фон дер Лајен су били веома добри, озбиљни и одговорни, никада сасвим лаки из раличитих разлога, али то је све логично. Говорили смо о важним инфраструктурним пројектима, замолио сам је да помогне у изградњи брзе пруге Београд - Ниш, али и о стратешкој сарадњи Србије и ЕУ у области енергетике, рударства и зелене енергије. Говорили смо и о свим важним политичким питањима и дијалогу Београда и Приштине. Ускоро у Београду поново очекујем Мирослава Лајчака. Говорили смо и о другим темама, односу према Русији. Имали смо врло коректан разговор. Захвалио сам Европској комисији на подршци развоју Србије кроз економска и инвестициона улагања, указавши на значај који придајемо нашем реформском процесу. Србија остаје чврсто на свом европском путу, уз очекивање да ће наши напори бити препознати, како кроз предстојећи Годишњи извештај Европске комисије, тако и кроз конкретне кораке у правцу приближавања пуноравном чланству у ЕУ", навео је председник Вучић.  
 
Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић навео је да су европски званичници поновили значај тзв. Агенде раста, те да су припремили програм раста за Западни Балкан. 
 
“Ту очекујемо подршку и подстрек кроз разне програме, као и додатни новчани прилив. За нас је важно да сагледамо шта можемо да радимо са ЕУ, важно је оно шта су рекли о јединственом економском тржишту, то није лако али је страховито важно за нас. Додатно би подстакло раст у нашој земљи, били бисмо привлачнији страним инвеститорима”, рекао је председник Вучић. 
 
Посета Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Говорећи о тексту Декларације усвојене у Атини, председник Вучић је истакао да су сви тражили оштар и јасан наратив када је реч о санкцијама према Русији, али је, како је рекао, замолио и успео да издествује да се у тексту не нађе оно што се противи интересима и политици наше земље. 
 
"Нисам се сагласио са лидерима око дела декларације о нешто ефикаснијој примени санкција према Русији. Постоје ствари за које ми нисмо спремни у овом тренутку да се определимо и не желимо да се определимо. Ми не можемо да говоримо о томе ко је злочинац, ми не можемо да будемо тужиоци и судије. Колико смо могли да заштитимо своје интересе, ми смо то урадили", објаснио је председник.
 
Током боравка у Атини, председник Вучић имао је одвојене сусрете са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом, председником Украјине Володимиром Зеленским и председником Црне Горе Јаковом Милатовићем. 
 
Атина, 
22. август 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).