Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Vesti

07.08.2020. - 13:05

Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za medije da je Srbija proporcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posledica epidemije korona virusa i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da smo prvi u Evropi.

Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
„Vrednost paketa pomoći privredi iznosi 5,8 milijardi evra i jedan je od najvećih koji je jedna zemlja mogla da priredi. Jedna smo od zemalja koja je najviše uložila u saniranje privrede pogođene Kovid-19“, rekao je predsednik Vučić.
 
On je istakao da mnogo očekujemo i od podrške EU i investicione konferencije koja treba da se održi u septembru ili oktobru i napomenuo da se ne možemo porediti sa zemljama EU za koje je namenjeno 390 milijardi grantova pomoći, od čega samo 250 milijardi za mediteranske zemlje.
 
Predsednik Vučić je naglasio da smo zadovoljni rezultatima, kao i da se razgovara sa inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima.
 
On je naveo da je zabeležen rast od 2,3 odsto u industriji, ali da će građevina morati još snažnije da raste i da se ulaže u puteve i železnicu.
 
„Zato ćemo uložiti dodatni novac u železnicu, koridore, regionalne pravce, kako do kraja godine ne bi imali negativan rast što će biti ogroman uspeh“, istakao je predsednik.
 
Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić podsetio je da će država danas isplatiti 60 odsto od minimalne zarade za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih i najavio da će još jedna tranša biti uplaćena u septembru. 
 
Prema njegovim rečima, dodatna vrednost ovog paketa je što se odnosi i na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta. 
 
"Nemamo manji broj zaposlenih i prema evidenciji NSZ i prema onom što vidimo kroz isplate koje dajemo, već imamo nešto veći broj zaposlenih", rekao je predsednik Vučić. 
 
Govoreći o poljoprivredi, predsednik Vučić je ocenio da poljoprivreda u drugom kvartalu ima rast od dva odsto, što su izuzetni rezultati i napominje da poljoprivreda učestvuje sa oko 10 odsto u BDP.
 
Predsednik Vučić istakao je da je situacija u zemlji sa epidemijom korona virusa povoljnija, ali i upozorio da to ne znači da treba da se opuštamo.
 
„Danas je situacija povoljnija nego što je bila pre 10 ili 15 dana, ali je vreme da budemo još odgovorniji i ozbiljniji u borbi sa ovom opakom epidemijom. Za nas je veoma važno da brinemo o našim lekarima i medicinskim sestrama i da se ponašamo odgovorno“, rekao je predsednik Vučić.
 
Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je najavio izgradnju novih kovid bolnica, ističući da u ponedeljak kreću radovi na novoj kovid bolnici u Kruševcu.
 
"To je važno za širenje kapaciteta za jesen, kada se očekuje ukrštanje korona virusa i gripa", naveo je predsednik Vučić i dodao da istovremeno mora da se vodi računa i o drugim pacijentima, te da su i tokom ovog perioda primani svi urgentni slučajevi.
 
Predsednik Vučić najavio je nova ulaganja u zdravstvo ističući da će za desetak dana krenuti obnova i ogromno ulaganje u četiri bolnice u Srbiji - Vranju, Pirotu, Kikindi, Ćupriji, te da se ubrzano nastavljaju radovi na Infektivnoj klinici KCS, ali i da se rade bolnice u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Loznici.
 
Predsednik je istakao da će za manje od godinu dana biti završen i Klinički Centar Srbije u Beogradu, te da uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu, ali i KBC Bežanijska kosa, gde će biti izgrađena dva dodatna onkološka bloka, sa dva nova linearna akceleratora za zračnu terapiju.
 
Predsednik Vučić posebno se zahvalio lekarima za borbu koju su pokazali tokom epidemije korona virusa i napomenuo da je važno da se brine o lekarima i medicinskim sestrama, i da mora da se pronađe način da jedan deo njih dobije odmor, da bi bili pripremljeni za jesen.
 
"Čestitam našem zdravstvu, lekarima. Ogromno hvala i nema tih aplauza koliko ih zaslužuju i šta su sve učinili za našu zemlju i naš narod", rekao je predsednik Vučić.
 
Konferenciji za medije prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Konferencija za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).