tan2015-4-3_203256350_3_2.jpg

Vesti

04.04.2015. - 00:00

Na naučnoj mapi sveta, Srbija ugledna država

BEOGRAD - Na univerzitetskoj i naučnoj mapi sveta Srbija se prepoznaje kao ugledna država i nezaobilazna destinacija raznolikih akademskih susreta, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dodao da nije lako biti student.

Predsednik Nikolić je istaskao da kritički odnos studenata i opomena upućena državi i društvu koju su definisali prvim delom slogana proslave nacionalnog Dana studenata u kom se kaže - pored svega - student", doživljava kao obećanje da će, "pored svega" istrajati na putu sticanja akademskog zvanja, ali i kao "poziv da se na svim nivoima države ozbiljnije posvetimo problemima studenata".
Predsednik Nikolić je naglasio da se u tom smislu čeka analiza dostignuća primene Bolonjske konvencije.
On je, govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana studenata, rekao da u veku u kome je znanje imperativ ne samo ličnog uspeha, već i napretka svake države i društva, svoja akademska dostignuća merimo dostojno i neretko ispred drugih zemalja sveta.
Prema njegovim rečima, Srbija je sačuvala svoje mesto na Šangajskoj listi najboljih univerziteta, njeni mladi studenti učestvuju u međunarodnim naučnim projektima, profesori gostuju na najeminentnijim svetskim katedrama, a državi se ukazuje čast izborom za domaćina najprestižnijih skupova na međunarodnom nivou.
"Tako ćemo u narednim godinama biti domaćini Svetskog kongresa vizantologa i svetskog slavističkog kongresa uz niz regionalnih i evropskih skupoova u bezmalo svim naučnim disciplinama. Na univerzitetskoj i naučnoj mapi sveta, Srbija se prepoznaje kao ugledna država, draga i nezaobilazna destinacija raznolikih akademskih susreta", rekao je Nikolić.
Kako je istakao, sve to ne znači da je lako biti student u Srbiji, da se univerziteti i instituti, studenti i naučnici ne suočavaju svakodnevno sa nizom teškoća, nerazumevanja, nedostatka brige, sredstava, muke svake vrste.
"Otuda je svaki uspeh dragoceniji i vredniji. On svedoči o nesebičnoj posvećenosti svakog od vas, o nepresušnoj intelektualnoj gladi, o kreativnosti i ljubavi prema znanju- toj nezamenljivoj motivaciji koja vas vodi ka uspehu" rekao je Nikolić.
"Moramo stalno, iz dana u dan da analiziramo rad svih univerziteta i svakog fakulteta ponaosob, da poboljšamo uslove studiranja, planove i programe, podižemo studentski standard. Da podržavamo najbolje i najuspešnije, jer je Seneka rekao - pre uspeha, bogovi odrediše da se čovek oznoji", a Hesiod - pomozi onome ko nosi teret, a ne onome koji se žali na teret koji je spustio", naveo je Nikolić.
Kako je rekao, samo tako i tada može da se kaže da se jača država, izgrađuje društvo uspešnih i sprema za budućnost koja pripada nauci, znanju, inovaciji.
Prema njegovim rečima, poruka celovitog slogana ovogodišnje proslave nacionalnog Dana studenata ima sasvim drugačiju, dublju i širu konotaciju, sročenu u misao važnu ne samo za akademske građane, već, kako je naveo, i za svakog čoveka na planeti- "humani student: pored svega student, iznad svega- čovek".
"A biti čovek, izgraditi i sačuvati sebe u dobroti, posvećenosti, žrtvi, u ljubavi, u pobedi nad taštinom i zlom, u razumevanju i prihvatanju različitosti, u praštanju- najveće je iskušenje. Uzaludan je, ponekad i opasan uspeh ako se ne sačuva ljudskost", rekao je Nikolić.
On je istakao da je ponosan kako se studenti odnose prema svojim kolegama sa hendikepom, kako se bore da im studentski dani protiču što lakše, da budu jedinstven i neodvojiv deo studentskog života.
"Prošle godine ste se za tren oka organizovali, stavili u stranu knjige i ispite i među prvima pošli da pomognete ljudima kojima je poplava odnela sve. Tako od devojke i mladića studenta postaje ono što je iznad i važnije od svega- čovek", rekao je Nikolić.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).