21102065_b.jpg

Vesti

07.07.2014. - 16:40

Nagrađivanje najboljih da postane obaveza Srbije

BEOGRAD - Najbolji učenici srednjih i osnovnih škola u Srbiji nagrađeni su prenosivim računarima koje im je dodelila fondacija "Dragica Nikolić", a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da nagrada najboljima treba da postane obaveza Srbije, ali i da naša zemlja polaže velike nade u svoje najbolje učenike i studente.

"Zato ćemo kao društvo činiti najviše što se može da vam pomognemo u napredovanju", poručio je Nikolić prilikom svečane dodele računara najboljim učenicima.

Predsednik Srbije je poručio da boljih nema, kao i da Srbija treba da bude "bolja prema najboljima", jer su u teškim uslovima postigli mnogo "na radost svojih porodica, profesora i na ponos cele Srbije".
"Taj nesporni talenat za dalji napredak s pravom traži podršku države i društva. Vi ste nam svojim uspesima dali ogroman domaći zadatak - da vas podržimo, da poboljšamo uslove obrazovanja, idemo u korak sa novim pedagoškim pravilima koja podrazumevaju ozbiljan odnos prema novim tehnologijama, novim učilima, ali i sa novom metodikom nastave", ukazao je Nikolić.

Svakodnevne promene i prilagođavanje, kako je dodao, imperativ su za sve, čitav sistem, a najviše za Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je da, osim danas nagrađanih učenika, u Srbiji ima još onih kojih zaslužuju nagrade, ali da ih država još nije prepoznala.
"Svi mi zajedno ćemo biti pravi šampioni kada uspemo i druge da povučemo da se i njihove discipline vide. Nadam se da će sledeće godine biti više nagrada"", poručio je Verbić.

Da u Srbiji ima mnogo talentovane dece koju treba nagraditi mišljenja je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da poput sportista i najbolji učenici promovišu Srbiju učestvujući na raznim takmičenjima.
"Pred vama je sjajan put jer tek ste krenuli. Pokušaćemo u budućnosti još više da ističemo najbolje u prvi plan"", rekao je Udovičić.

Predsednica fondacije "Dragica Nikolić", supruga predsednika Srbije poručila je da su nagrađeni ostvarenje najlepših snova svih roditelja i poželela da im lap top računari koje su dobili olakšaju učenje.
"Neka vam se nađu tokom školovanja, neka vam pomognu u novim uspesima i novim pobedama. Ostanite radoznali, gladni znanja, napredujte iz dana u dan"", kazala je supruga predsednika Srbije, dodajući da će i oni jednog dana biti u prilici da pomognu drugima da budu uspešni poput njih.

Tako će lanac znanja i dobrote, kako je rekla , da se nastavlja iz generacije u generaciju.

Prenosivim računarima nagrađeno je 183 učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije koji su učestvovali na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

foto Tanjug/O. Toskić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).