24_11_202 sednica AP Vojvodina(1).jpg

Vesti

24.11.2012. - 00:00

Nema granice između Vojvodine i ostalih delova Srbije

NOVI SAD - Niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine, kao što niko ne sme da povredi Ustav Srbije krijući se iza priče da samo ostvaruje autonomiju Vojvodine, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanosti obeležavanja 94. godišnjice prisajedinjena Vojvodine Srbiji.

"Nema granice između Vojvodine i drugih delova Srbije, jer je to utemeljeno u Ustavu, znači oivičeno vladavinom prava i demokratijom, a najvažnije je zato što tako žele građani Srbije", naglasio je Nikolić.

 

On je pozvao sve one koji "crtaju granice između Srbije i pokrajine da izgube olovku kako bi prestali da svađaju narod".

"Gospodo političari, kolege borite se protiv suparništva i nastojte da budete bolji, šta god to značilo u ovo mutno vreme, valjda s namerom da ostvojite više glasova u fer utakmici. Samo, ne pokušavajte da pobedite Vojvodinu i Srbiju, Vojvodinu u Srbiji i Vojvodinu koja je Srbija - ravnopravnu ili čak možda malo ravnopravniju od, na primer, Šumadije mojih predaka", kazao je Nikolić, navodeći da takvo takmičenje nije organizovanio zato što je to nedopustivo.

 

"Takmicite se ko će da obezbedi bolji život za građane o kojima vodi brigu u svakom delu Srbije, zemlje koja prolazi kroz izuzetno težak period, najteži u neratno vreme", poručio je predsednik Nikolić.

 

Predsednik Srbije je naglasio da sumnja u dobre namere onoga ko širi neslogu u Vojvodini, jer taj, kako je rekao, želi da nas vrati u godine koje su prethodile sukobu.

"Samo nam još to treba - nesloga u Vojvodini, kao da ni jednu drugu muku nemamo. Onaj kome smeta odluka iz 1918. godine kojom je Vojvodina postala Srbija verovatno zamera i to što smo sa susednom prijateljskom Mađarskom dogovorili da konačno posle 70 godina zakopamo u istoriju Drugi svetski rat", kazao je Nikolić, ističući da je on na taj dogovor ponosan.

 

Predsednik je dodao i da Srbin koji svađa Srbe ne može dobro ni kao komšija i prijatelj da živi sa pripadnicima drugih nacionalnih manjina, koji su pošteni i čestiti stanovnici i građani Vojvodine.

"Političar koji svađa stanovnike Vojvodine sa onima koji u Vojvodini ne žive - ne želi dobro građanima Vojvodine i Srbija ga ne interesuje, ali neka se ne zanosi, jer ni on nije interesantan za Srbiju", poručio je Nikolić.

 

Nikolić je rekao i da je Vojvodina deo Srbije u kojem treba najbolje da se živi, jer tu "bog nije štedeo kada je delio lepotu i bogatstvo".

 

Zato se, dodao je, u Vojvodinu dolazi, a iz nje retko odlazi.

"Vojvodina neka ide napred i neka za sobom povuče celu Srbiju", poručio je Nikolić

 

On je naglasio i da čcinjenica da je svečana sednica povodom prisajedinjenja organizovana zajednički pokazuje da "možemo da budemo jedinstveni onda kada smo ugroženi ili kada treba da pokažemo da smo ponosni na svoju otadžbinu".

 

Podsećajući na istoriju Vojvodine i položaj Srba u periodu Habzburške monarhije i posle njenog sloma, kada je, kako je rekao, ostvaren viševekovni cilj srpskog naroda o ujedinjenju, Nikolić je istakao da su u istoriju Vojvodine utkane i ljudske žrtve,

"Mi se danas sa ponosom sećamo istorije Vojvodine i slaveći obeležavamo njeno trajanje", poručio je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.