24_11_202 sednica AP Vojvodina(1).jpg

Вести

24.11.2012. - 00:00

Нема границе између Војводине и осталих делова Србије

НОВИ САД - Нико не сме да угрози уставну аутономију Војводине, као што нико не сме да повреди Устав Србије кријући се иза приче да само остварује аутономију Војводине, поручио је данас председник Србије Томислав Николић на свечаности обележавања 94. годишњице присаједињена Војводине Србији.

"Нема границе између Војводине и других делова Србије, јер је то утемељено у Уставу, значи оивичено владавином права и демократијом, а најважније је зато што тако желе грађани Србије", нагласио је Николић.

 

Он је позвао све оне који "цртају границе између Србије и покрајине да изгубе оловку како би престали да свађају народ".

"Господо политичари, колеге борите се против супарништва и настојте да будете бољи, шта год то значило у ово мутно време, ваљда с намером да оствојите више гласова у фер утакмици. Само, не покушавајте да победите Војводину и Србију, Војводину у Србији и Војводину која је Србија - равноправну или чак можда мало равноправнију од, на пример, Шумадије мојих предака", казао је Николић, наводећи да такво такмичење није организованио зато што је то недопустиво.

 

"Такмиците се ко ће да обезбеди бољи живот за грађане о којима води бригу у сваком делу Србије, земље која пролази кроз изузетно тежак период, најтежи у нератно време", поручио је председник Николић.

 

Председник Србије је нагласио да сумња у добре намере онога ко шири неслогу у Војводини, јер тај, како је рекао, жели да нас врати у године које су претходиле сукобу.

"Само нам још то треба - неслога у Војводини, као да ни једну другу муку немамо. Онај коме смета одлука из 1918. године којом је Војводина постала Србија вероватно замера и то што смо са суседном пријатељском Мађарском договорили да коначно после 70 година закопамо у историју Други светски рат", казао је Николић, истичући да је он на тај договор поносан.

 

Председник је додао и да Србин који свађа Србе не може добро ни као комшија и пријатељ да живи са припадницима других националних мањина, који су поштени и честити становници и грађани Војводине.

"Политичар који свађа становнике Војводине са онима који у Војводини не живе - не жели добро грађанима Војводине и Србија га не интересује, али нека се не заноси, јер ни он није интересантан за Србију", поручио је Николић.

 

Николић је рекао и да је Војводина део Србије у којем треба најбоље да се живи, јер ту "бог није штедео када је делио лепоту и богатство".

 

Зато се, додао је, у Војводину долази, а из ње ретко одлази.

"Војводина нека иде напред и нека за собом повуче целу Србију", поручио је Николић

 

Он је нагласио и да чцињеница да је свечана седница поводом присаједињења организована заједнички показује да "можемо да будемо јединствени онда када смо угрожени или када треба да покажемо да смо поносни на своју отаџбину".

 

Подсећајући на историју Војводине и положај Срба у периоду Хабзбуршке монархије и после њеног слома, када је, како је рекао, остварен вишевековни циљ српског народа о уједињењу, Николић је истакао да су у историју Војводине уткане и људске жртве,

"Ми се данас са поносом сећамо историје Војводине и славећи обележавамо њено трајање", поручио је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).