22_01_2013(1).jpg

Vesti

22.01.2013. - 14:36

Neraskidive veze dve zemlje, podrška Srbiji na putu ka EU

BRATISLAVA - Slovačka i dalje snažno podržava evrointegracije Srbije uz konstataciju da je zahvaljujući predsedniku Srbije i novoj administraciji u Beogradu došlo do značajnog napretka na tom putu, izjavio je danas slovački predsednik Ivan Gašparovič nakon susreta s predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Slovačka je na strani svih zemalja koje žele da uđu u Evropsku uniju i smatra da one treba da ispunjavaju kriterijume koji su prethodno definisani, ali nije zagovornik postavljanja nekih novih uslova", poručio je Gašparovič i najavio da će Slovačka nastavidi da finansijski podržava Srbiju na tom putu, kroz tehničku pomoć koja će do sada iznosi nekoliko miliona evra.

 

Dvojica predsednika su nakon razgovora u Bratislavi konstatovala da Srbiju i Slovačku spajaju neraskidive veze, mada nisu još u potpunosti iskorišćene, što će, naglasili su, biti važan zadatak u periodu pred nama.

 

Nikolić je istakao da su veze dve zemlje neraskidive, istorijske i snažne i naglasio da Slovačka pruža dve dragocene podrške Srbiji.

"Jedna je na našem putu ka Evropskoj uniji, a druga je da se dogovorimo sa Albancima na Kosovu i Metohiji i da odbranimo ono što bi svaka država odbranila, a to je suverenittet i teritorijalni integritet", rekao je Nikolić.

 

Gašparovič je preneo Nikoliću da Slovačka nije promenila stav u vezi nepriznavanja nezavisnosti Kosova. Prema njegovim rečima, Kosovo je sastavni deo Balkana i na njemu ne žive samo Albanci, već i Srbiji i zbog toga će, kako je rekao Slovačka nastaviti da kroz socijalne programe i ekonomsku pomoć pomaže srpsku pokrajinu.

 

Dvojica predsednika su poručili da Srbiju i Slovačku ništa ne razdvaja, ali i ukazali da još nisu iskoriscćene sve mogućnosti najavljujući da u narednoj godini razmena dve zemlje treba da se poveća sa aktuelnih 500 miliona evra odnosno da se barem udvostruči.

"Naša ekonomska saradnja nije bila na nivou našeg prijateljstva. Ja bih voleo da vam iduće godine podnesemo izveštaj da je razmena makar udvostručena", poručio je Nikolić i naglasio da su upravo privreda i ekonomija prostor u kome će se dalje razvijati saradnja dve zemlje.

 

I dok Slovačka, kako je istakao Nikolić, beleži privredni rast, Srbija ga sledeće godine očekuje.

"Mi smo na veoma dobrom putu, baš kao i Slovačka. Na nama i našim vlada je da to samo sprovedemo kroz ekonomiju i finansije", kazao je Nikolić navodeći da j Slovačka posebno zainteresovana za investicije u nove izvore energije, a da Sribja tu ima mnogo mogućnost.

 

Dva predsednika su konstatovala izuzetno zadovoljstvo položajem slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Predsednik Srbije je istakao da je naša zemlje ponosna na tu manjinu dok je Gašparovič poručio da predsedniku Srbije zavidi na Slovacima koji tamo žive, jer su, iako održavaju svoj nacionalni i kulturni identitet, uvek bili lojalni Srbiji.

 

Nikolić je danas, na početku posete Slovačkoj, dočekan u predsedničkoj palati uz najviše državne i vojne počasti, svečanu gardu i intoniranje himni dve zemlje.

 

Predsednik Srbije je u knjigu gostiju slovačkog predsednika upisao:

"Naše dve slovenske zemlje povezuje duga tradicija prijateljskih odnosa i saradnje. Brojni su primeri uzajamne povezanosti tokom viševekovne istorije. Nacionalna manjina Slovaka u Srbiji i Srba u Slovačkoj most su koji povezuje i učvšćuje prijateljstvo i izuzetzne odnose haših država. Zato i u bućnosti očekjem da se ti odnosi nadalje unapređuju na odborobit građana naših zemlja aevrope i sveta"

 

Nikolić je u palati Grasalkovičov uručio slovačkom predsedniku Orden Republike Srbije drugog stepena, kojima se odlikuju predsednicima država ili vlada.

 

Predsednik Srbije, koji predvodi državnu delegaciju, u Bratislavi će razgovarati i s predsednikom slovačke vlade Robertom Ficom, potpredsednikom vlade i šefom dipliomatije te zemlje Miroslavom Lajčakom, a predviđeni su i susreti sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

 

Ovo je prva Nikolićeva zvanična poseta Slovačkoj, a prethodno su se Nikolić i Gašparovič sastali u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

 

U delegaciji s predsednikom Srbije su i šef diplomatije Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Bratislavi Radmila Hrustanović, savetnici predsednika Srbije Marko Đurić i Jasmina Mitrovih Marić i zamenik sefa pres službe Vuk Fatić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).