22_01_2013(1).jpg

Вести

22.01.2013. - 14:36

Нераскидиве везе две земље, подршка Србији на путу ка ЕУ

БРАТИСЛАВА - Словачка и даље снажно подржава евроинтеграције Србије уз констатацију да је захваљујући председнику Србије и новој администрацији у Београду дошло до значајног напретка на том путу, изјавио је данас словачки председник Иван Гашпарович након сусрета с председником Томиславом Николићем.

"Словачка је на страни свих земаља које желе да уђу у Европску унију и сматра да оне треба да испуњавају критеријуме који су претходно дефинисани, али није заговорник постављања неких нових услова", поручио је Гашпарович и најавио да ће Словачка наставиди да финансијски подржава Србију на том путу, кроз техничку помоћ која ће до сада износи неколико милиона евра.

 

Двојица председника су након разговора у Братислави констатовала да Србију и Словачку спајају нераскидиве везе, мада нису још у потпуности искоришћене, што ће, нагласили су, бити важан задатак у периоду пред нама.

 

Николић је истакао да су везе две земље нераскидиве, историјске и снажне и нагласио да Словачка пружа две драгоцене подршке Србији.

"Једна је на нашем путу ка Европској унији, а друга је да се договоримо са Албанцима на Косову и Метохији и да одбранимо оно што би свака држава одбранила, а то је суверениттет и територијални интегритет", рекао је Николић.

 

Гашпарович је пренео Николићу да Словачка није променила став у вези непризнавања независности Косова. Према његовим речима, Косово је саставни део Балкана и на њему не живе само Албанци, већ и Србији и због тога ће, како је рекао Словачка наставити да кроз социјалне програме и економску помоћ помаже српску покрајину.

 

Двојица председника су поручили да Србију и Словачку ништа не раздваја, али и указали да још нису искорисцћене све могућности најављујући да у наредној години размена две земље треба да се повећа са актуелних 500 милиона евра односно да се барем удвостручи.

"Наша економска сарадња није била на нивоу нашег пријатељства. Ја бих волео да вам идуће године поднесемо извештај да је размена макар удвостручена", поручио је Николић и нагласио да су управо привреда и економија простор у коме ће се даље развијати сарадња две земље.

 

И док Словачка, како је истакао Николић, бележи привредни раст, Србија га следеће године очекује.

"Ми смо на веома добром путу, баш као и Словачка. На нама и нашим влада је да то само спроведемо кроз економију и финансије", казао је Николић наводећи да ј Словачка посебно заинтересована за инвестиције у нове изворе енергије, а да Срибја ту има много могућност.

 

Два председника су констатовала изузетно задовољство положајем словачке националне мањине у Србији.

Председник Србије је истакао да је наша земље поносна на ту мањину док је Гашпарович поручио да председнику Србије завиди на Словацима који тамо живе, јер су, иако одржавају свој национални и културни идентитет, увек били лојални Србији.

 

Николић је данас, на почетку посете Словачкој, дочекан у председничкој палати уз највише државне и војне почасти, свечану гарду и интонирање химни две земље.

 

Председник Србије је у књигу гостију словачког председника уписао:

"Наше две словенске земље повезује дуга традиција пријатељских односа и сарадње. Бројни су примери узајамне повезаности током вишевековне историје. Национална мањина Словака у Србији и Срба у Словачкој мост су који повезује и учвшћује пријатељство и изузетзне односе хаших држава. Зато и у бућности очекјем да се ти односи надаље унапређују на одборобит грађана наших земља аевропе и света"

 

Николић је у палати Грасалковичов уручио словачком председнику Орден Републике Србије другог степена, којима се одликују председницима држава или влада.

 

Председник Србије, који предводи државну делегацију, у Братислави ће разговарати и с председником словачке владе Робертом Фицом, потпредседником владе и шефом диплиоматије те земље Мирославом Лајчаком, а предвиђени су и сусрети са групом словачких привредника и представницима српске дијаспоре у тој земљи.

 

Ово је прва Николићева званична посета Словачкој, а претходно су се Николић и Гашпарович састали у септембру на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

 

У делегацији с председником Србије су и шеф дипломатије Иван Мркић, амбасадор Србије у Братислави Радмила Хрустановић, саветници председника Србије Марко Ђурић и Јасмина Митрових Марић и заменик сефа прес службе Вук Фатић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).