img_0398.jpg

Vesti

28.05.2016. - 22:06

Nikolić: Potrebni su nam otvoreni razgovori u regionu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji boravi u Sarajevu na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i "Brdo-brioni" rekao je za RTS da su regionalni lideri čuli od biznismena koje političke probleme imaju. Srbija želi svima da pomogne u procesu pristupanja EU, rekao je Nikolić i dodao da Srbija ne želi u NATO. Predsednik je najavio da će ove godine sigurno doći u zvaničnu posetu Sarajevu.

Nikolić je naveo da je njegovo izlaganje na Samitu bilo na nivou zvanične politike koju vodi Srbija i na njegovom rasuđivanju, a to je da bolju organizaciju od EU nemamo. 

Istakao je da postoji kriza u EU, i da se ona proširila na članice i na shvatanje šta je to EU.

"Došli smo u situaciju da države, kada žele da zaprete EU, organizuju referendum za izlazak", rekao je predsednik Nikolić i dodao da je ukazao na neke probleme "koje smo međusobno stvorili".

Naglasio je potrebu za otvorene razgovore i da vidimo da li je to što neko uđe u EU "dovoljno da posle ne obraća pažnju na one koji takođe žele da postanu članice i da ih zaustavlja".

Nikolić je rekao da Srbija želi svima da pomogne da je brine zastoj u pregovorima sa Makedonijom i BiH.

Predsednik Srbije je rekao da je istakao da Srbija ne želi u NATO jer ne želi da ratuje, i još jednom ponovio da su ovo bili otvoreni razgovori.

Govoreći o susretu sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, rekao je da Slovenija nije sebični član EU i da želi da pomogne ostalima a Srbiji pre svega.

Rekao je da, za vreme mandata dva predsednika, Slovenija i Srbija nisu imali nijedan spor i nesuglasicu, što nije slučaj sa ostalim državama.

"Predsednik Slovenije sagledava situaciju u EU i bujanje ultranacionalizma. Komentarisali smo rezultate izbora u Austriji, uskoro će izbori u Francuskoj, Britanija ima referendum hoće li da ostane u EU", rekao je Nikolić i istakao da je sa Pahorom pričao o tome šta je potrebno učiniti da se loše stvari ne prenesu na zemlje Balkana.

Rekao je da su se saglasili da osnovu EU čine Francuska i Nemačka i da od njihovih odnosa sve zavisi, a razgovarali su i o mogućem novom talasu migranata.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).