img_0398.jpg

Вести

28.05.2016. - 22:06

Николић: Потребни су нам отворени разговори у региону

Председник Србије Томислав Николић који борави у Сарајеву на Самиту 100 бизнис лидера југоисточне Европе и "Брдо-бриони" рекао је за РТС да су регионални лидери чули од бизнисмена које политичке проблеме имају. Србија жели свима да помогне у процесу приступања ЕУ, рекао је Николић и додао да Србија не жели у НАТО. Председник је најавио да ће ове године сигурно доћи у званичну посету Сарајеву.

Николић је навео да је његово излагање на Самиту било на нивоу званичне политике коју води Србија и на његовом расуђивању, а то је да бољу организацију од ЕУ немамо. 

Истакао је да постоји криза у ЕУ, и да се она проширила на чланице и на схватање шта је то ЕУ.

"Дошли смо у ситуацију да државе, када желе да запрете ЕУ, организују референдум за излазак", рекао је председник Николић и додао да је указао на неке проблеме "које смо међусобно створили".

Нагласио је потребу за отворене разговоре и да видимо да ли је то што неко уђе у ЕУ "довољно да после не обраћа пажњу на оне који такође желе да постану чланице и да их зауставља".

Николић је рекао да Србија жели свима да помогне да је брине застој у преговорима са Македонијом и БиХ.

Председник Србије је рекао да је истакао да Србија не жели у НАТО јер не жели да ратује, и још једном поновио да су ово били отворени разговори.

Говорећи о сусрету са словеначким председником Борутом Пахором, рекао је да Словенија није себични члан ЕУ и да жели да помогне осталима а Србији пре свега.

Рекао је да, за време мандата два председника, Словенија и Србија нису имали ниједан спор и несугласицу, што није случај са осталим државама.

"Председник Словеније сагледава ситуацију у ЕУ и бујање ултранационализма. Коментарисали смо резултате избора у Аустрији, ускоро ће избори у Француској, Британија има референдум хоће ли да остане у ЕУ", рекао је Николић и истакао да је са Пахором причао о томе шта је потребно учинити да се лоше ствари не пренесу на земље Балкана.

Рекао је да су се сагласили да основу ЕУ чине Француска и Немачка и да од њихових односа све зависи, а разговарали су и о могућем новом таласу миграната.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).