tan2015-7-24_103850102_0.jpg

Vesti

24.07.2015. - 14:52

Nikolić primio akreditive novog japanskog ambasadora

Uveren sam da postoje brojne mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje naših zemalja, povećanje trgovinske razmene i japanskih investicija u Srbiji, rekao je Nikolić, izrazivši uverenje da će novi ambasador učiniti sve da se prijateljske veze srpskog i japanskog naroda i odnosi dve zemlje dodatno unaprede.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Japana u Beogradu Đuicćija Takahare kome je preneo da Srbija želi da nastavi da jača svestrane odnose i saradnju sa Japanom kao prijateljskom zemljom i jednim od najznačajnijih partnera u Aziji.

"Uveren sam da postoje brojne mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje naših zemalja, povećanje trgovinske razmene i japanskih investicija u Srbiji," rekao je Nikolić, izrazivši uverenje da će novi ambasador učiniti sve da se prijateljske veze srpskog i japanskog naroda i odnosi dve zemlje dodatno unaprede.

Predaji akreditiva japanskog ambasadora prisustvovao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nikolić je rekao da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije ali da ona želi i dobre odnose sa svim zemljama sveta.

Odnose Srbije i Japana odlikuju tradicionalno prijateljstvo, međusobna podrška i solidarnost koji će, kako je ocenio, ostati trajna vrednost u odnosima dve zemlje, dodao je predsednik.

"Želim ovom prilikom da izrazim zahvalnost japanskoj vladi i narodu na humanitarnoj i razvojnoj pomoći koju su dosada pružali Srbiji i na spremnosti japana da podrži ekonomski ravoj Srbije," naglasio je Nikolić.

Ambasador TAKAHARA je srpskom predsedniku preneo želju japanskog cara za jačanjem odnosa dve zemlje i istakao da će Tokio nastaviti da podržava Srbiju i njene institucije.

"Vlada Japana najiskrenije ceni zalaganje vaše zemlje na putu približavanja EU uz saradnju na međunarodnoj sceni kako biste uspostavili stabilnost i blagostanje na Zapadnom Balkanu i celoj Evropi," rekao je Takahara.

On je dodao i da japanska vlada podržava, kako je rekao, napore Srbije na planu društveno-ekonomskog razvoja. Japan će nastaviti da pruža podršku obrazovnim, zdravstvenim, sportskim i kulturnim institucijama Srbije, rekao je ambasdor.

"Imam sreću što prema mojim saznanjima građani Srbije imaju pozitivan stav prema žutim autobusima u Beogradu, takozvanim "japancima" koje smo donirali GSP-u. Mi želimo da nastavimo takav vid podrške u znak prijateljstva naše dve zemlje i pozivam vas da učvrstimo saradnju u bilateralnim odnosima i na međunarodnom nivou," naglasio je Takahara.

On se srpskom predsedniku zahvalio na gostoprimstvu koje Srbija ukazuje građanima Japana i japanskim kompanijama koje u njoj posluju.

"Obećavam vam da ću se truditi da na zadovoljstvo obe naše strane obavljam svoju dužnost u cilju uspostavljanja još čvršćih odnosa između Japana i Srbije kroz aktivniju saradnju i posete visokih zvaničnika, ekonomsku i kulturnu razmenu," zaključio je on.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).