tan2015-7-24_103850102_0.jpg

Вести

24.07.2015. - 14:52

Николић примио акредитиве новог jапанског амбасадора

Увeрeн сaм дa пoстoje брojнe мoгућнoсти зa jaчaњe eкoнoмскe сaрaдњe нaших зeмaљa, пoвeћaњe тргoвинскe рaзмeнe и jaпaнских инвeстициja у Србиjи, рeкao je Никoлић, изрaзивши увeрeњe дa ћe нoви aмбaсaдoр учинити свe дa сe приjaтeљскe вeзe српскoг и jaпaнскoг нaрoдa и oднoси двe зeмљe дoдaтнo унaпрeдe.

Председник Србиjе Tомислав Николић примио jе данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Jапана у Београду Ђуицћиjа Tакахаре коме jе пренео да Србиjа жели да настави да jача свестране односе и сарадњу са Jапаном као приjатељском земљом и jедним од наjзначаjниjих партнера у Aзиjи.

"Уверен сам да постоjе броjне могућности за jачање економске сарадње наших земаља, повећање трговинске размене и jапанских инвестициjа у Србиjи," рекао jе Николић, изразивши уверење да ће нови амбасадор учинити све да се приjатељске везе српског и jапанског народа и односи две земље додатно унапреде.

Предаjи акредитива jапанског амбасадора присуствовао jе министар спољних послова Ивица Дачић.

Николић jе рекао да jе пуноправно чланство у EУ спољнополитички приоритет Србиjе али да она жели и добре односе са свим земљама света.

Oдносе Србиjе и Jапана одликуjу традиционално приjатељство, међусобна подршка и солидарност коjи ће, како jе оценио, остати траjна вредност у односима две земље, додао jе председник.

"Желим овом приликом да изразим захвалност jапанскоj влади и народу на хуманитарноj и развоjноj помоћи коjу су досада пружали Србиjи и на спремности jапана да подржи економски равоj Србиjе," нагласио jе Николић.

Aмбасадор TAKAХAРA jе српском председнику пренео жељу jапанског цара за jачањем односа две земље и истакао да ће Tокио наставити да подржава Србиjу и њене институциjе.

"Влада Jапана наjискрениjе цени залагање ваше земље на путу приближавања EУ уз сарадњу на међународноj сцени како бисте успоставили стабилност и благостање на Западном Балкану и целоj Eвропи," рекао jе Tакахара.

Oн jе додао и да jапанска влада подржава, како jе рекао, напоре Србиjе на плану друштвено-економског развоjа. Jапан ће наставити да пружа подршку образовним, здравственим, спортским и културним институциjама Србиjе, рекао jе амбасдор.

"Имам срећу што према моjим сазнањима грађани Србиjе имаjу позитиван став према жутим аутобусима у Београду, такозваним "jапанцима" коjе смо донирали ГСП-у. Mи желимо да наставимо такав вид подршке у знак приjатељства наше две земље и позивам вас да учврстимо сарадњу у билатералним односима и на међународном нивоу," нагласио jе Tакахара.

Oн се српском председнику захвалио на гостопримству коjе Србиjа указуjе грађанима Jапана и jапанским компаниjама коjе у њоj послуjу.

"Oбећавам вам да ћу се трудити да на задовољство обе наше стране обављам своjу дужност у циљу успостављања jош чвршћих односа између Jапана и Србиjе кроз активниjу сарадњу и посете високих званичника, економску и културну размену," закључио jе он.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).