tan2017-1-23_144525610_0.jpg

Vesti

23.01.2017. - 21:16

Obeležavanje 75. godišnjice Novosadske racije

U Novom Sadu komemoracijom i polaganjem venaca obeležena 75. godišnjica Racije. Obeležavanju jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić je izjavio da rane nanete "biću naroda", pre 75 godina, danas zaceljujemo "praštanjem, pomirenjem i iskrnom posvećenošću da se zlo više nikada ne ponovi i da se očuva mir".

Predsednik Nikolić je rekao da je snaga čoveka i naroda u praštanju, očuvanju kulture sećanja i sposobnosti da se uprkos teškoj prošlosti grade budući odnosi sa svima koji dele iste vrednosti.

Zbog toga, predsednik Nikolić je rekao da će predložiti da se u pravni sistem Srbije uvede ustanova "spomen žrtve", kao i da se izgradi jedinstveni spomen-kompleks u znak sećanja na sve nevine žrtve Prvog i Drugog svetskog rata.

On je predložio i da se uvede i reč "zatiranje" kao zajednički generički naziv za stradanje Srba tokom ratova, a po uzoru na nazive kojima je nazivano stradanje drugih naroda poput jevrejskog Holokausta.

"Srpski narod srazmerno broju stanovnika pripada narodima koji su najviše stradali u istoriji čovečanstva. Zatiranje neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, ali i fašističkih režima u nacističkoj Nemačkoj i NDH", rekao je on.

Predsednik Nikolić kaže da se danas sećamo stravičnih zločina ne zato da bismo bili ogorčeni ili popreko gledali komšije koji su se ogrešili o nas a potom i o njih, već da bismo prepoznali uzroke nesuglasica.

"Nema krivice čitavih naroda samo pojedinaca. Bolesnih umova zadojenih fašizmom, ideologijama koje dojučerašnjeg suseda pretvaraju u zver. Podsećamo se na te događaje da bismo prepoznali uzroke nesuglasica, kako bismo ih u korenu presekli i sprečili da dođe do katastrofalnih posledica", ističe predsednik Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).