tan2017-1-23_144525610_0.jpg

Вести

23.01.2017. - 21:16

Обележавање 75. годишњице Новосадске рације

У Новом Саду комеморацијом и полагањем венаца обележена 75. годишњица Рације. Обележавању једне од највећих трагедија у историји Новог Сада присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

Председник Николић је изјавио да ране нанете "бићу народа", пре 75 година, данас зацељујемо "праштањем, помирењем и искрном посвећеношћу да се зло више никада не понови и да се очува мир".

Председник Николић је рекао да је снага човека и народа у праштању, очувању културе сећања и способности да се упркос тешкој прошлости граде будући односи са свима који деле исте вредности.

Због тога, председник Николић је рекао да ће предложити да се у правни систем Србије уведе установа "спомен жртве", као и да се изгради јединствени спомен-комплекс у знак сећања на све невине жртве Првог и Другог светског рата.

Он је предложио и да се уведе и реч "затирање" као заједнички генерички назив за страдање Срба током ратова, а по узору на називе којима је називано страдање других народа попут јеврејског Холокауста.

"Српски народ сразмерно броју становника припада народима који су највише страдали у историји човечанства. Затирање нека означава покушај истребљења српског народа за време Првог светског рата, али и фашистичких режима у нацистичкој Немачкој и НДХ", рекао је он.

Председник Николић каже да се данас сећамо стравичних злочина не зато да бисмо били огорчени или попреко гледали комшије који су се огрешили о нас а потом и о њих, већ да бисмо препознали узроке несугласица.

"Нема кривице читавих народа само појединаца. Болесних умова задојених фашизмом, идеологијама које дојучерашњег суседа претварају у звер. Подсећамо се на те догађаје да бисмо препознали узроке несугласица, како бисмо их у корену пресекли и спречили да дође до катастрофалних последица", истиче председник Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).